om trojanere, gamle og nye…

Mykonos-vasen, en av de tidligste kjente avbildninger av den trojanske hest (kilde: wikipedia)

Den klassisk skolerte vil kjenne historien om grekerne som tilslutt, under den 10 år lange krigen mot trojanerne (ca 1194-1185 f.Kr.) lurte seg inn i Troja ved å efterlate en stor trehest utenfor murene, og så late som om de trakk seg tilbake. Men inne i den hule hesten lå skjult 30 greske krigere, anført av helten Odyssevs himself. Efter at trojanerne selv i triumf hadde ført hesten innenfor murene, snek de greske krigerne seg ut av den om natten, åpnet byportene, og slapp inn den greske hæren (som hadde returnert i skjul om natten) — og «the rest is history» som det heter.

Poenget (eller moralen) her er at det var trojanerne selv som intetanende forårsaket katastrofen, ved selv å slippe trehesten innenfor murene…

I dag blir betegnelsen trojansk hest eller trojaner brukt om en type dataprogram (kalt malware) som utgir seg for å være nyttig, men som i virkeligheten er skadelig, og som ( i motsetning til datavirus ) krever at mottageren selv på en eller annen måte starter programmet, ofte ved at trojaneren gjemmer seg inne i et annet program. Dette er den eneste måten en Mac-bruker kan få slikt inn på maskinen sin (litt dårlig gjort egentlig, å oppkalle hesten efter de stakkars trojanerne, som virkelig fikk føle konsekvensene, mens det godt kunne hete en gresk hest, eller en greker. Men det hadde kanskje vært litt surt for dagens grekere — og slik er historiens gang, det er alltid seierherrene som skriver historien, i dette tilfelle Homer, bl.a.).

Mac-en din sier alltid fra når du laster ned noe fra nettet, om dette er noe du vil ha. Men som default (standard) åpner Safari automatisk nedlastede «sikre» filer, som filmer, bilder, og ikke minst PDF- og tekstdokumenter, osv. Du sparer litt tid selvfølgelig, når du f.eks. sjekker bankutskriften din, men hvis du vil være helt sikker her, og selv bestemme hva som er sikkert, kan du slå av denne funksjonen i Valg > Generelt. Neste gang du laster ned noe slikt, må du selv sjekke i mappen Nedlastninger, og se om du synes det ser greit ut. Det er aldri feil å sjekke innstillingsmulighetene under Valg i et program.


I det siste har det versert rykter om en ny malware for Mac, kalt MACDefender, som skjuler seg som en antivirus programvare. Ganske avansert i design og opplegg, men lavt trusselnivå for en oppvakt Mac-bruker, som selvfølgelig ikke sier ja til slikt. Men greit å følge med. It’s a jungle out there… og som sagt, innen datasikring er det sunt og riktig med litt paranoia.
Les mer hos osxdaily.com, eller hos intego.com, som var de som oppdaget denne varianten.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar