SMiShing – Phishing via SMS

bilde: fra nettvett.no

Stadig noe nytt å forholde seg til, innen dagligliv med mobilen din. Som om det ikke var nok å finne ut av nye funksjoner, nye leverandører, nye tilbud, osv.
De fleste er vel etterhvert kjent med at de kan motta svindelaktige e-poster, på Macen, der det fiskes etter sensitiv informasjon, såkalt phishing, også kalt nettfisking. Tidligere omtalt i en bloggpost her.

Men visste du at samme type meldinger også kan komme som SMS? på mobilen din? Dette blir stadig mer utbredt, og har fått et eget navn: SMiShing.

Dette er nettfisking via SMS, og noe som blir stadig mer vanlig. Det er ofte slike svindelmeldinger inneholder en lenke til en nettside hvor svindlerne prøver å samle inn din private informasjon. Samme som med svindel e-poster, med samme formål. Få deg til å trykke før du har tenkt deg om. Så tenk, og sjekk, før du trykker.

For å avsløre SMiShing kan du gjerne se på avsenderen av SMS-en. Dersom den er fra et utenlandsk nummer, men teksten er på norsk, så er det et åpenbart varselsignal. Men avsenderen kan også kun stå som tekst, og da gjerne som navnet på en organisasjon. Vær oppmerksom på at du ikke kan stole på det som står der. Hvem som helst med litt tekniske kunnskaper kan sende en SMS der navnet på avsenderen blir presentert som banken din, et myndighetsorgan, eller en butikkjede du har et kundeforhold til.

fra nettvett.no

Grunnregel, som tidligere omtalt, er aldri å klikke på en lenke du ikke har sjekket. Også på mobilen.

«It is a jungle out there» …

Gode linker, som info her er hentet fra:
nettvett.no omfattende artikkel på tema SMiShing.
Svindelforsøk på SMS artikkel med gode råd hos sparebank1.no.

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: