Apple lanserer OS X 10.11 El Capitan

Skjermbilde 2015-09-30 kl. 21.29.22

Så er det tid for litt oppdatering igjen: OS X El Capitan 10.11 er klar for nedlasting fra App Store (nedlastingstørrelse litt over 6 Gb). Ingen ting å lure på her, hvis du allerede er på Yosemite: den går på alle maskiner som kan kjøre Yosemite (eller Mavericks før det, eller faktisk Mountain Lion før det igjen — ikke dårlig, det) og har vært gjennom 8 beta utgaver hos utviklere siden WWDC i juli.

El Capitan er navnet på det berømte fjellet i Yosemite National Park, og som navnet antyder, så er denne oppdateringen primært en forbedring og finpuss av funksjoner og apper innenfor OS X Yosemite. Ingen «over 200 nye funksjoner» denne gangen (til en nesten velkommen forandring), men nok å glede seg over.

Fokus for Apple har vært ytelser, hastighet og brukeropplevelse. Og det stemmer: du vil umiddelbart merke at ting går raskere, tildels mye raskere, etter oppdatering: slik som åpning av apper og bytte mellom dem, og grafikkrendering (40% raskere).

Så hva får du nå i El Capitan?
Split View lar deg velge å se to apper samtidig, side om side i fullskjermformat (som allerede på iPad med iOS 9);

Mission Control viser nå alle vinduene på skrivebordet på én gang, i et lag uten overlappinger, og den legger vinduet på samme plass hver gang. Du kan opprette et nytt arbeidsområde ved å flytte et vindu til toppen av skjermen;

Mail har fått forbedret fullskjermstøtte,  og sveipebevegelser, og lar deg rydde i innboksen med å sveipe, som i iOS. Mail foreslår automatisk kontakter og hendelser som appen finner i meldingene dine, og holder Kontakter og Kalender oppdatert;

Notater har vokst skikkelig på seg, oppdatert nå med mulighet for å legge til bilder, tegne skisser, legge til video, kartplassering. Du kan bruke Del-menyen til å legge til innhold i et notat direkte fra andre apper, og det er automatisk iCloud synkronisering til iOS-enheter;

Bilder støtter nå tredjeparts redigeringsverktøy fra Mac App Store. Du kan legge til eller redigere stedsinformasjon, og endre titler, beskrivelser og nøkkelord for flere filer samtidig (takk for det, Apple, og vi håper flere av savnede funksjoner fra iPhoto kommer til etterhvert…);

Safari har fått nye verktøy for bedre surfing; og noe som vil glede mange: nå kan du slå av lyden for en fane. Hvis du leser en side i en fane og en annen nettside begynner å spille av noe, kan du slå av lyden uten å gå til siden, ved å dempe den direkte fra nytt smart søkefeltet i menylinjen.
Du kan holde nettsider du besøker ofte (som e-post, Facebook eller Twitter) åpne, oppdaterte og lett tilgjengelige ved å «feste» dem oppe i fanelinjen. Da holder de seg aktive i bakgrunnen, og får en fast plassering til venstre i fanelinjen;

Kart har fått informasjon om kollektivtilbudet (for utvalgte byer omkring i verden, som Paris, London, New York osv.), med veibeskrivelser for gange, T-bane, tog, buss og ferge.

Spotlight er forbedret med mulighet til å søke med vanlige setninger, og vinduet kan justeres i størrelse og ikke minst flyttes på. Endelig.

Ny font: Apples egendesignede nye systemfont er San Francisco (mer om denne senere, for de typophile). Den er allerede i bruk i iOS 9.

I tillegg er det altså markert bedre ytelse i stort og smått: raskere åpning og bytte mellom apper, raskere grafikkrendering, raskere åpning av PDF-er i forhåndsvisning, og raskere visning av e-post.

kilder:
macrumors.com
imore.com
yahoo.com (Pogue review)
apple.com

og venter du på den nye  100+ MacTips boken, så den er under oppdatering for El Capitan, og vil snart være tilgjengelig («Coming soon», som Apple kaller det).
UPDATE: boken er nå i salg, se nyere post ovenfor.

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: