iOS 9 tilgjengelig…

ios_9_release_date
I dag ble iOS 9 sluppet (ca. klokken 10 am i California, dvs. rundt klokken syv på denne siden av kloden). Som vanlig må regnes med noe kø, det er noen millioner iPhone og iPad der ute… Hvis det er veldig om å gjøre, så bruk kabel og iTunes på Mac-en, ikke WiFi.
Utviklerne har holdt på med iOS 9 siden WWDC, og noen andre fryktløse har også våget seg på public beta. Spørsmålet er som vanlig; klarer min iPhone/ iPad oppdateringen? —

kan oppgraderes: har du en iPhone 4s (eller senere), en iPad 2 (eller senere), eller en femtegenerasjon iPod touch, så er du offisielt innenfor og klar for oppgradering. Men noen av de eldre modellene, som iPhone 4s,  kan kanskje slite med å nyttiggjøre seg alt i iOS 9 (sist, med iOS 8, oppdaget mange med iPhone 4s at ting også gikk langsommere etter oppgradering).
Nå sier Apple at iOS 9 faktisk er mindre krevende å kjøre enn iOS 8, så kanskje det går bedre nå. Men vær klar over at velger du oppdatering, så er det en en-veis sak. Ingen retur.

IMG_2400

nyheter: ingen store ytre endringer i det visuelle, takk og pris. Litt småpuss her og der for bedre lesbarhet (en fiffig sak er at tastaturet nå skifter mellom versaler og minuskler (= store og små bokstaver, for dere andre) når du velger dette. Ellers selvfølgelig en god det som er pusset på i det indre.
ny system font: fra Helvetica til spesiallaget San Francisco. Kanskje mest for typografisk interesserte, men skal være noe bedre på mindre skjermer, og vil ha noe mer luft mellom linjene.

nye bakgrunnsbilder: fra abstrakte nærbilder til planet i siluett. Det forrige standard bildet fra Demvasshytta skal være fjernet.

Siri: er forbedret, og kan nå tiltales på norsk! — og hun er blitt proaktiv, det vil si hun følger med hvordan du jobber, og prøver å gi deg et relevant forslag, med en snarvei. F.eks. serverer deg valg hun vet du pleier å ta til bestemte tider. Hvis det første du gjør om morgenen er å sjekke været, eller en avisside, så leggger Siri den appen frem på hurtigvalglisten.

Kart: er forbedret, nå også med tider og reiseruter for kollektiv trafikk — men ikke uventet noe begrenset foreløpig: San Francisco, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Berlin, London — og 300 steder i China.

Multitasking: er forbedret på iPad, med split-screen (som kommer i El Cap om litt). To apper oppe samtidig, på delt skjerm.
Passkode: nå får du mulighet til å bruke 6 tall her, en forbedring fra de 4 til nå (1 million mulige kombinasjoner, mot bare 10.000 med fire tall
Batteritid: skal være forbedret (med en time sies det), og en ny «low power mode» skal kunne utvide den ennå mer ved behov.

NB, før oppdatering: en gylden regel før all oppdatering: ta en skikkelig backup først. Enten via iCloud eller iTunes (kabelforbindelse Mac/iPhone raskere enn over WiFi). Men vær oppmerksom på at den vil ikke ta med ting du har synkronisert fra Mac-en. Så gjør en re-synkronisering med iTunes, og backup også til Mac-en. Gjør du en kryptert backup via iTunes, får du også med deg konto-passordene.
Og før du tar backup: benytt anledningen til å rydde og ordne litt, og få ned størrelsen på bacupen. Kast et kritisk blikk på dine apper: er det noen du ikke har brukt på et par år? Kvitt deg med offline musikk du ikke lytter til lenger, og rydd i Meldinger.
Ikke alle har 64 Gb plass, så alle monner drar.

kilder:
macworld.co.uk
imore.com

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: