OS X 10.11 El Capitan (beta)

os_x_el_capitan_roundup

Årets utgave av OS X nærmer seg; Apple har de senere årene lagt seg på å slippe en oppdatering hvert år: 2011 Lion; 2012 Mountain Lion; 2013 Mavericks; 2014 Yosemite; og nå i år El Capitan.

Som navnet antyder (El Capitan er navnet på fjellet i Yosemite National Park som pryder standard skjermbilde for OS X Yosemite, og sees nå i bakgrunnen på bildet over, rett over ‘a’) inneholder denne oppgraderingen små forbedringer og finpuss av funksjoner og apper innenfor Yosemite. Tilsvarende som i sin tid OS X Snow Leopard for OS X Leopard, og OS X Mountain Lion for OS X Lion.

OS X El Capitan ble først presentert for utviklere på WWDC i juni, og nå i juli sluppet som en «public beta»*). Senere i høst (muligens i slutten av oktober (> UPDATE nedenfor) kommer den for folk flest, og da som vanlig som en gratis oppgradering til Yosemite, gjennom Mac App Store.

Så hva kommer i El Capitan?
Split View vil la deg velge å se to apper samtidig, automatisk, f.eks Pages sammen med Safari, eller Meldinger og Kart;
Mission Control vil kunne vise alle vinduene på skrivebordet på én gang, og den legger vinduet på samme plass hver gang;
Mail får forbedret fullskjermstøtte og sveipebevegelser, og lar deg rydde i innboksen med å sveipe, som i iOS;
Notater får iCloud synkronisering, og mulighet for å legge til video, kartplassering;
Bilder vil få støtte for tredjepartsverktøy;
Safari får nye verktøy for bedre surfing; og noe som vil glede mange: Slå av lyden for fanen. Hvis du hører på musikk i en fane og en annen nettside begynner å spille av noe, kan du slå av lyden uten å gå til siden, ved å dempe den direkte fra nytt smart søkefelt.
Du vil kunne holde nettsider du besøker ofte (som e-post, Facebook eller Twitter) åpne, oppdaterte og lett tilgjengelige ved å «feste» dem. Da holder de seg aktive i bakgrunnen, og får en fast plassering til venstre i fanelinjen;
Kart får kollektivinformasjon (for utvalgte byer omkring i verden), med veibeskrivelser for gange, T-bane, tog, buss og ferge.

I tillegg blir det bedre ytelse i stort og smått: raskere åpning og bytte mellom apper, raskere åpning av PDF-er i forhåndsvisning, og raskere visning av e-post.

*) public beta vil si at den kan hentes ned hvis du har registrert deg i Apple Beta Software Program, for å testkjøre og hjelpe Apple med å sortere ut bugs før lansering.
NB: en beta er en beta, og det vil si at alvorlig ugreie ting kan skje, og at du ubetinget ta en skikkelig backup (eller flere) av Mac-en før du går i gang, og fortrinnsvis installere OS X El Capitan på en annen maskin enn den du bruker i ditt daglige virke.
Hvis du ikke liker å leve farlig, venter du til OS X El Capitan dukker opp i Mac App Store.

UPDATE: på Apple Special Event 9. september ble sagt at El Capitan kommer for vanlig nedlasting gjennom App Store den 30.september.

PS: samtidig kommer oppdatering til et «mer intelligent» iOS 9, som nå foreløpig er tilgjengelig også som en public beta.
ios 9 icon

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: