So Long, and Thanks for All the Fish…

yasu_iconOpp gjennom årene har de forskjellige utgavene av MacTips for OS X anbefalt Jim Mitchells vedlikeholdsprogram YASU, som et nyttig og nødvendig verktøy for å holde Mac-en tipp topp (navnet var et acronym for Yet Another System Utility). Sitat fra MacTips for Mavericks:

Yasu er et svært praktisk lite program, spesielt for bærbare maskiner. Programmet samler en rekke vedlikeholdsfunksjoner i et oversiktlig panel, bl.a. noen som heter Cron Scripts. (…) Programmet fjerner digitalt rusk og rask som kan ha bygget seg opp rundt omkring i hjørnene, og er å sammenligne med å riste putene en gang i blant. Kjør det en gang i måneden, eller når du synes ting går tregt.

Jim startet med dette for tretten år siden, som en shareware, dvs. donasjon mulig (men faktisk ville han ikke ha noe, for bruk på skole), som et hjelpemiddel for oss stressede systemadministratorer. Yasu var alltid et program jeg installerte på alle nye Mac-er, eller på en som hadde fått oppdatert OS X, og jeg kunne alltid spørre først: «har du kjørt Yasu?» når noens maskin ikke oppførte seg.

Nå har Jim gitt seg med Yasu, og i en mail til sine trofaste brukere sier han det nå ville ta for mye tid å oppdatere programmet for Yosemite og videre, og han selv har gått videre i livet med andre ting, og syntes det var riktigst å sette strek nå, enn å la det leve videre og skape problemer. Men takk, Jim, og alle andre der ute i The Mac Community, som opp gjennom årene har levert nyttig og praktisk shareware eller også uegennyttig freeware.

Et alternativ nå, er Cocktail, som har eksistert lenge for Mac, og gjør mye av det samme som Yasu.
Et annet er tidligere omtalte CleanMyMac 3, som i sin «3» versjon har kommet med Maintenance, som også kjører cron scripts*), som Yasu gjorde.

*) cron scripts er små tidsstyrte (cron fra gresk cronos= tid) vedlikeholdsprogram for UNIX-baserte systemer, som OS X. De kjører vedlikeholdsrutiner til faste tider, for å rydde opp forskjellige System logger og midlertidige filer. Som standard kjøres disse automatisk om natten, henholdsvis daglig, ukentlig og månedlig. Hvis Mac-en er stengt ned eller i dvale modus, vil disse ikke kjøres. Det resulterer i logg filer som vil vokse etterhvert, og fylle opp unødig på harddisken. Så hvis Mac-en din ofte er slått av, eller i dvale modus over natten,  er det lurt å kjøre slike scripts manuelt, jevnlig.

 

PS: litteraturkyndige vil gjenkjenne tittelen, som er fra Douglas Adams’ «A Hitch Hiker‘s Guide to the Galaxy». Adams var en tidlig, og ivrig, Mac-bruker (link)
innlegg oppdatert: 02.05 med tekst om cron scripts, ny ref. til Cocktail.

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: