nye Bilder for Mac…noen spørsmål, noen svar

photos_icon1Som allerede nevnt, med siste oppdatering av Yosemite (OS X 10.10.3) fikk du også nå med offisielle utgaven av Bilder, den nye bildebehandlngsappen. Like godt å kalle det en app nå, for ikonet selv symboliserer endringen fra et OS X kamerabasert program til nå full integrasjon i Apple-sfæren — samme ikon som Bilder i iOS.
Mac, iPhone, iPad: — «en for alle, alle for en». Ikke helt uventet har den visuelle ryddeprosessen fra 10.10 fortsatt. Borte er alt av bokhylller, 3D-effekter og staffasje. Nye Bilder er «lean and clean», i OS 8 look.

Har du alt klikket og aktivert Bilder, og fått flyttet over bilder, videoer, og prosjektene, er det litt av hvert å forholde seg til, hvis du har jobbet en del med iPhoto før. Noen spørsmål dukker fort opp. Her er noen svar, på noen spørsmål:

Hvor ble det av iPhoto? Det er der fortsatt, men ligger ikke lenger i docken, men finnes fortsatt i Programmer mappen.  iPhoto kan åpnes, og jobbes med, men ingen av endringene du gjør vil vises i Bilder. Det inkluderer redigering av bilder og nye bilder som legges til.

Skjermbilde 2015-04-13 kl. 09.23.47
Hvor mye plass trenger jeg for nye Bilder biblioteket? Har du ikke aktivert Bilder ennå, og lurer på om du har plass nok til duplisering av alt du har av bilder, så er det enkle svaret: ja. For når du overfører et bildebibliotek til Bilder, så lager Bilder appen en ny bibliotekstruktur, men dupliserer ikke bildene dine. Bilder sparer harddiskplass ved å hardlinke (aliaser) til master originalene. Det nye Bilder biblioteket refererer slik til de samme master originalene som ditt gamle iPhoto bibliotek, og bildene dine vil ikke dupliseres, så du trenger ikke mer plass.

Hvis du nå stusser over å se to bildebiblioteker vist på harddisken (se nedenfor), begge med omtrent samme lagringsvolum, så er det bare Bilder biblioteket som har de virkelige bildene. Selv om du derfor nå i prinsippet kunne slette iPhoto biblioteket, er det ingen spesiell grunn til å gjøre det, siden det ikke tar opp mer plass enn før. Behold det derfor foreløpig, i tilfelle du vil tilbake og sjekke noe som du ikke finner igjen i Bilder.

bilder harddiskplass2

Kan du importere flere bildeblioteker? Akkurat som i iPhoto støtter Bilder åpning av, og arbeide med, flere bildebiblioteker.

Hva hendte med mine iPhoto Hendelser og Prosjekter? De er alle konvertert til Albumer (og mapper med albumer), så du har ikke mistet noe. Hendelser som organisering finnes ikke lenger, men du finner dem i mappen iPhoto-hendelser under Albumer i sidepanelet (Bilder > Vis > Vis sidepanel > iPhoto-hendelser). Albumene du nå fikk er OS X-only, og syncer ikke med iOS enhetene dine.

Skjermbilde 2015-04-14 kl. 08.44.30

Må jeg aktivere Apple’s iCloud bildebibliotek for å bruke Bilder?  Nei, du kan fortsatt bruke Bilder som en offline lagring for bilder.

Hvordan virker iCloud bildebibliotek? Slik forklarer Apple det:

Når du gjør endringer på Macen, for eksempel redigerer et bilde, markerer en favoritt eller legger til noe i et album, vil alt du foretar deg bli overført til iPhone, iPad og iCloud.com. Helt automatisk. Det går den andre veien også – alt du endrer på iOS-enhetene dine, endres også på Macen din.

iCloud-bildebiblioteket gjør at du kan utnytte plassen på enhetene dine best mulig. Når du velger «Optimaliser Mac-lagring», lagres alle bildene og videoene i full oppløsning i iCloud i det opprinnelige formatet, samtidig som det arkiveres en mer plassbesparende versjon på hver enhet. Når du redigerer noe, lastes det opprinnelige bildet ned automatisk. Du får 5 GB gratis lagringsplass i iCloud – og etter hvert som biblioteket ditt vokser, kan du bestille lagringsplass på opptil 1 TB.

Mer om iCloud bildebibliotek hos imore.com

Hva med RAW-filer? de støttes, både i Bilder og for opplasting til iCloud bildebibliotek.

Hvordan ser jeg om et bilde er lokalt lagret eller ikke? Samme som med iTunes: filer som ikke er lagret på enheten din vises med et lite iCloud ikon oppe i hjørnet.

Hva med Min bildestrøm nå? Ingen forandring her, den kan fortsatt laste opp de siste 1000 bildene til skyen, og fortsatt gratis. Hvis du har aktivert iCloud bildebibliotek vil du ikke merke noen forskjell.
Så hva er forskjellen mellom Min bildestrøm og iCloud bildebibliotek?
Først om fremst det at iCloud bildebibliotek lagrer alle bildene du har, inklusiv personlig video, uten begrensninger (men tar seg betalt hvis du trenger mer plass, — som du vil, etterhvert).
Min bildestrøm fortsetter som før, men lagrer bare de siste 1000 bildene dine (eller dem fra de siste 30 dagene). Laster ikke opp video, eller syncer video.

Kan jeg fortsatt få laget fotobøker og papirbilder? Ja, selv om det forsvant fra iOS, så er de fullt på plass i Bilder, samme opplegget som før: bestem layout og design, hent inn bilder, sjekk oppdaterte priser, og lag og bestill bøker, kalendere, kort osv.

Dine forskjellige prosjekter fra iPhoto dukker opp under Prosjekter valget, og med bildene hentet opp som før. Det gjelder både printprosjekter og lysbildeserier. Til å begynne med vil du se noen prosjekter vist som grå flater med et iCloud ikon i hjørnet: klikk, og bilder og designvalg lastes ned fra iCloud.

bilder prosjekter valg

Lysbildeserier vises med startknapp. For noen lysbildeserier kan det imidlertid være at du får beskjed om å endre på temavalg, hvis dette ikke lenger dekkes.

Skjermbilde 2015-04-14 kl. 09.59.07

kilde:
www.imore.com, som dette stoffet er hentet fra, og som har flere detaljer

Oppdatering: dette, og mer stoff omkring Bilder appen og bruk blir nå etterhvert lagt over til min website macbasics.no , under BilderHjelp

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: