inn «Bilder» … ut «iPhoto»

photos_icon1Hvis du planlegger ekstra fotografering i påsken, og ikke har fått det med deg ennå: når Apple nå om litt (april?) slipper sin neste OS X 10.10.3 (som allerede er ute i beta), så er det med det nye fotoprogrammet Bilder, — og iPhoto og Aperture vil ikke lenger støttes. De kan fortsatt brukes, takk og lov, men vil ikke lenger bli oppdatert.

iPhoto for iOS appen støttes ikke for iOS 8, og har forsvunnet helt. Hvis du ikke har brukt appen etter oppdatering til iOS 8, og klikker den, får du bare enkelt beskjed om å overføre, og at «bilder og bildejusteringer vil bli bevart i Bilder». Men det er med sterke begrensninger: bl.a. vil fotobøker, nettdagbøker og lysbildeserier bli omgjort til vanlige album i Bilder. Tekst og layout blir ikke bevart. Eneste info om dette får du hvis du leser «Finn ut mer» — etter oppgradering. Etiketter og bildetekster fra iPhoto vil ikke vises i Bilder, men kan brukes som søkebegreper og de vil bli vist som henholdsvis nøkkelord og titler i Bilder-søkeresultatene.

iphoto import

Apple mener Bilder skal erstatte funksjonaliteten i begge disse andre, og skal tilfredsstille både amatører og profesjonelle fotografer. Ikke helt uventet er den meldingen blitt møtt med skepsis fra Aperture-brukere, for å si det mildt. Men Apple har helt tydelig fokus på det største markedet der ute: — iOS.

Apple har en lang tradisjon med «short term pain for long term gain», helt fra da de droppet disketter, og senere igjen CD-spiller. Egenskaper og funksjoner ofres for bedre integrasjon med sine iOS motparter. Som med Pages, Numbers og Keynote, med iMovie også — og vi venner oss til det.

Slik som vist nedenfor blir visningen i 10.10.3 Bilder, for henholdsvis År og Samlinger, og bruker du Bilder i iOS 8 på iPhone eller iPad, ser du likheten, og hvorfor Apple gjør dette.
Visning av og søk på bilder i store bildemengder er blitt svært oversiktlig, og elegant: både i År og Samlinger: trykk og hold på mus eller styreflate og før over rekkene, og de enkelte bilder popper opp fortløpende som miniatyrer. Slipp opp, og bildet åpnes, med de øvrige i albumet vist til venstre.

Se mer om nye Bilder appen hos Apple, her

bilder år

bilder album

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: