typografi: det glemte forklaringstegnet…

eks_220

For typophile minner jeg om nettstedet Typografi i Norge, vel verd et klikk. Tidligere sitert her i forbindelse med oppstyret omkring de nye norske bilskilt (som heldigvis fant en god løsning: Myriad).

Her en henvisning til en interessant artikkel om et tegn som noen av oss husker (og som jeg fortsatt bruker i egne håndskrevne notater), men som er fallt ut av daglig bruk, av forskjellige årsaker som forklares i artikkelen:

Også i moderne utgivelser kan det være formålstjenlig å bruke tegnet. Ikke minst i oppslagsverk, fordi tegnet er mindre plasskrevende enn å skrive d.e. eller dvs./d.v.s. I Kunnskapsforlagets Norsk ordbok (red. Tor Guttu), 2. utg. 2005, er tegnet brukt i en del ordforklaringer. Det blir der forklart å bety «det vil si».
Forstår leserne tegnet i dag? De fleste i alderen over ca. 40 år har nok glemt det, men vil likevel sannsynligvis raskt forstå det, når de gjenser det. De yngre vil være ukjent med det, men jeg tror tegnets utforming vil lede dem intuitivt på rett spor i forståelsen av det.

Les og lær:
www.typografi.org/forklaringstegn

Stikkord: ,

2 kommentar to “typografi: det glemte forklaringstegnet…”

 1. Per Olav Teige Says:

  Hvordan skriver du tegnet i et Word dokument?

  • paal Says:

   In reply to Per Olav Teige.
   Lettere sagt enn gjort, i det digitale, men hvis du leser Etterskriftene i linken til typografi i norge, finner du et par alternativer nederst på siden.
   Det er flere fonter som har omvendt C, bl.a. Lucida Sans Unicode, og Andale Mono. Begge skal være tilgjengelige for Word både på Mac og Windows. Har du i tillegg programmet PopChar på plass på din Mac, så er det enkelt å finne omvendt C der under Phonetic Symbols, og klikke den på plass.
   Omvendt C har også en Unicode, der kodes bokstaven som U+0186 (Ɔ) og U+0254 (ɔ). Microsoft Support Office har en beskrivelse av hvordan du kan innsette en Unicode referanse i teksten, men jeg har ikke fått dette til å virke hos meg. .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: