HDR på iPhone iOS 7

iPhone er stadig det overlegent mest brukte mobilkameraet, på topp i alle oversikter (de tre siste iPhone modellene er de mest populære på Flickr), og med iOS 7 kom det ikke bare kosmetiske endringer av designet, men mengder av endringer også for kamerafunksjonene.

Når det gjelder HDR funksjonen, så ble knappen for HDR av/på flyttet frem i lyset, til øverst på skjermen, der hvor før Valg-knappen holdt til. Så nå er et trykk nok for å slå på (tekst skifter til gult) eller av, mot før litt mer kronglete med to trykk via Valg.
Mer praktisk, men mange nye brukere lurer på hva HDR er for noe…

HDR står for «high dynamic range» (utvidet dynamisk område), og det som skjer er at det tas tre bilder i rask rekkefølge med forskjellig eksponering (lang, vanlig og kort). Så kombineres de beste delene fra de tre til et perfekt bilde. Slik at f.eks. i et landskapsbilde med hvite skyer som ville bli overeksponert hvis du vektla et mørkere landskap nedenfor, vil nå både skyer og landskap være riktig eksponert i det ferdige bilde. Det får et lite HDR ikon oppe i venstre hjørne når du viser det i kamerarullen, som vist på de to bildene nedenfor: med og uten HDR.

IMG_0571
IMG_0572
Noe å være oppmerksom på hvis du vil bruke HDR, er at du da ikke kan ta bilder i rask rekkefølge, siden selv en iPhones prosessor trenger litt tid på å gjennomføre det som skal til av bearbeidelse her. På utløserknappen vises dette i et lite øyeblikk (— litt forskjell i hastighet her på iPhone 4 og 5s). Du bør også holde kameraet så stødig som mulig, og motivet bør helst også være i ro.

En annen ting er at HDR bilder bruker mer lagringsplass.
I kamerainnstillingene kan du velge om du også vil ha arkivert det normaleksponerte bildet i tillegg til HDR-bildet (Innstillinger > Bilder og Kamera > Behold originalbildet). Her slå du også av/på rutenett på skjermen.

HDR er derfor gjerne noe du velger å ha påslått når du ser motivet har store dynamiske forskjeller (som lys himmel, mørk forgrunn), og ellers beholder avslått.

Les mer om alt det nye i iOS 7 for iPhone på min iPhoneHjelp side på macbasics.no (direkte link).

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggers like this: