ferietid, iPhone…og IMEI nummer?

mistet iphone
Ut på tur? — tvihold på telefonen din, og særlig hvis du er den stolte eier av en iPhone.

59 prosent av alle telefoner som ble meldt stjålet i første halvår 2012 (bare i Oslo), var Iphones. Antallet grove mobiltyverier på offentlige plasser har siden 2008 gått skikkelig i været: i første halvår 2008 ble det anmeldt 8.289 mobiltelefontyverier på åpen gate, mens det i første halvår i 2012 ble anmeldt 14.477 tyverier – en økning på hele 75 prosent.
(> abcnyheter.no/ 26.07.12)

Hvis din mobiltelefon blir stjålet, kontakter du selvfølgelig nettoperatør og ber om  sperring av abonnement, for å gjøre SIM-kortet ubrukelig. Så slipper du iallefall regninger for tyvens mobilbruk — men, men: sperret abonnement hindrer ikke tyven i å bruke mobilen med et annet SIM-kort. Da kan du velge å sperre selve mobilen også, ved å sørge for at mobilens IMEI blir «svartelistet». Dette gjøres ved tyverianmeldelse, ved å be Politiet legge ditt IMEI inn i den nasjonale databasen EIR – Equipment Identity Register.

Hva er IMEI?  Forkortelsen står for International Mobile Equipment Identity, og er et globalt entydig ID-nummer for mobilt kommunikasjonsutstyr, bl. a. mobiltelefoner. Det identifiserer selve mobilen, og sier ingenting om mobilens eier eller telefonnummer. Det er mobilens identitetskort, og det nummeret nettoperatøren bruker hver gang mobilen skrus på, for å sjekke om du skal ha adgang til nettet. Mobiler som står på nettoperatørens IMEI-svarteliste får ikke tilgang til nettet.
Hvis en mobiltelefon blir stjålet, vil sperring av abonnementet gjøre SIM-kortet ubrukelig. Dermed slipper eier regninger for tyvens mobilbruk. Men sperret abonnement hindrer ikke tyven i å bruke mobilen med et annet SIM-kort. Da kan man velge å sperre selve mobilen også, ved å sørge for at mobilens IMEI blir «svartelistet». Dette gjøres ved tyverianmeldelse, ved å be Politiet legge IMEI inn i den nasjonale databasen EIR – Equipment Identity Register.

Så hvis du ikke har gjort det før: notér IMEI-nummeret på din(e) iPhone(r). Enkleste måten å notere det lange IMEI nummeret, er å velge Innstillinger > Generelt > Om. Midt på listen finner du IMEI nummeret, og ta så et skjermbilde (trykk inn av-knapp og Hjem-knapp samtidig), og siden du selvfølgelig er på iCloud, har du det nå tilgjengelig på en av de andre iOS eller OS X enhetene dine, hvis det skulle bli nødvendig.

overview_findmyiphone_icon_2xFinn iPhone: det kan jo være at din iPhone ikke er stjålet, men bare mistet, forlagt under en pute i stuen, eller glemt i en lomme i jakken du har hengt i skapet.
Hvis du ikke finner iPhonen ved å lete på alle de vanlige stedene i huset, er neste skritt å sjekke med Finn iPhone. Logg på på iCloud.com eller bruk Finn iPhone-appen på en annen enhet (iPad-en din, eller en Mac) for å finne igjen din iPhone på et kart, vise en melding på skjermen, angi en kodelås eller starte en fjernsletting av dataene dine.
Med iOS 6 får du også Mistet-modus – som gjør det enda enklere å finne og beskytte en mistet iOS-enhet. Mistet-modus låser straks den mistede enheten med en firesifret kode og sender den en melding som viser et kontaktnummer. Slik kan en vennligsinnet sjel ringe deg fra låseskjermen, uten at vedkommende får tilgang til resten av informasjonen din — men kanskje ikke så lett å ringe deg, hvis telefonen er den den du har mistet? Men du kan kanskje oppgi mobilnummeret til en annen i familien, eller en hyggelig nabo). En ærlig finner får også mulighet til f.eks. å kontakte deg på mail. Når enheten er i Mistet-modus, holder den til og med styr på hvor den har vært, og gir beskjed om det hver gang du sjekker på iCloud.com eller i Finn iPhone-appen.

Finn iPhone er en gratis tjeneste innenfor iOS og OS X, men krever at du har aktivert den— og hvis du ikke har aktivert den før, så gjør det nå, iallefall før du tar av på ferie. Oppsettet er svært greit, og:—  systemet virker. Mer om hvordan du setter dette opp, i 99MacTips #84.

overview_findmyiphone_hero_2x
Linker:
Wikipedia/ om IMEI

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: