Helvetica Neue Ultra Light…

Skjermbilde 2013-06-11 kl. 10.56.30
Så ble det som antatt: Helvetica Neue er ny standardfont i iOS 7, og dertil i Ultra Light utgave. Apple har gjort en radikal omarbeidelse  av brukergrensesnittet, med full seier for oss anti-skeumorphismere: alt av faux leather og grønn filt er fjernet. Mer slanket kunne dette ikke bli, imponerende hva som er gjort over det hele med denne utgaven.

Siden Helvetica nå virkelig er i rampelyset, en liten oppfrisking her, på forskjellen mellom Helvetica og Helvetica Neue (tidligere beskrevet i en post her). Den originale Helvetica ble designet av Max Miedinger og introdusert i 1957 av Linotype (da kalt Neue Haas Grotesk, og først gitt nytt navn Helvetica i 1960). Neue Helvetica var en bearbeidelse fra 1983 gjort ved Linotypes datterfirma Stempel AG. Så i 2004 kom Neue Helvetica Pro, som OpenType.

Max Miedinger (1910-1980) brukte grotesker fra 1880 som utgangspunkt for sin Helvetica. Skriften ble voldsomt populær, og ble et ikon for Swiss Style innen typografi. Med et stadig økende behov for godt lesbare og variert anvendelige moderne skriftsnitt ikke bare innenfor vanlig trykkerivirksomhet, men også for offentlig skilting, flyplasser, emballasjedesign osv., ble Helvetica snart så godt som grafisk standard, synonymt med en moderne, progressiv og kosmopolitisk innstilling. Ingen ornamenter, intet fancy, bare klar og ryddig presentasjon av informasjon. «When in doubt, use Helvetica». Men etterhvert brukte «alle» den, og den ble oppfattet som litt for tørr og kjedelig. Men med ny interesse for 60-tallets design, kom Helvetica tilbake i skriftbildet. Gary Hustwitts dokumentarfilm om Helvetica, laget til 50-års jubileet i 2007, ble en eye-opener for mange.

Miedingers utgave var et barn av sin tid, med hensyn til en rekke tekniske begrensninger innen utforming for blysats. Senere utvikling — fra blysats til photocomposition til digital, muliggjorde justeringer, nyanseringer og tilpasninger som forbedret utseende og lesbarhet.
Så i 1983 utgaven ble bl.a. flere av bokstavene  svakt endret for å være mer i samsvar med designet generelt, og for å gi økt lesbarhet. Et eksempel hvordan versal M ble gjort noe bredere, for bedre balanse i helheten:

20110615_fg01

For spesielt interesserte: flere eksempler er vist i artikkelen fra CreativePro, der dette er hentet fra. Linker nedenfor.

Beta utgave av iOS 7 fikk alle developers i går, andre vanlig dødelige må vente til «this fall». Men en svært god presentasjon og gjennomgang av nye iOS 7 er å finne hos Apple, — all tekst selvfølgelig i Helvetica Neue…

Linker:
iOS 7 design
Helvetica vs. Neue Helvetica / TypeTalk /CreativePro
Helvetica: Old and Neue /  Ilene Strizver/ fonts.com

WWDC 2013 Keynote/ Apple Events (også tilgjengelig på Apple TV, egen app)

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: