verdt en töddel…

umlaut2Töddelen (et pussig ord, som visstnok kommer fra gammelt lavtysk, og betyr brystvorte, ifølge Norsk ordbok), det beskriver to små prikker over en bokstav, og som har konsekvenser for uttalen. Töddelen er ikke bare  populær blant de skinnkledte (som Mötley Crüe og Mötorhead), men har også konnotasjoner for andre.
The Guardian har en artikkel om det britiske kjøkkenfirmaet Möben som bruker töddelen for å høres tysk, med signal om god kvalitet (som Bulthaup og Poggenpohl). En annen kjøkkenutstyrsprodusent har også hengt seg på töddelbølgen, og kaller seg uütensil, denne gang med håp om å bli assosiert med skandinavisk suksess.

Töddelen lever et rart liv i norsk. Den er et diakritisk tegn, som i typografien betegner et lite tegn (ring, prikk, strek, hake osv.) som føyes til en bokstav for å markere en annen uttale enn for bokstaven uten et slikt tegn. Den er en rest fra en tyskorientert fortid, og er hvorfor vi fortsatt skriver Grünerløkka, som uttales med y (men ingen ville skrive Grynerløkka, eller Grunerløkka), og vi bruker benevnelsen gründer, og skriver korrekt: Düsseldorfskolen, München og Göteborg, skjønt på det siste stedsnavnet syndes det meget.

Töddelen endrer lyden, derfor det tyske navn Umlaut, som også er blitt det engelske navnet på töddel: Germanic Umlaut.
Som imidlertid ikke må forveksles med de to prikkene når de brukes som trema, et annet diakritisk tegn, som i Citroën eller Noël, eller for den saks skyld Moët & Chandon, hvor trema betyr at begge vokaler skal uttales.

Vi har også uttrykket «ikke en tøddel», i betydning «bitte liten del, grann», som vanligvis skrives ikke med töddel, med med ø, og som ikke har med brystvorter å gjøre, men visstnok kommer fra det at en töddel var  den minste myntenhet i gammel hebraisk myntregning:
Matt. 5,18: «For sannelig sier jeg dere: Før himmel og jord forgår, skal ikke den minste bokstav eller en eneste tøddel i loven forgå, før det er skjedd alt sammen.»

Wikipedia er som vanlig en god kilde.
Der står også om opprinnelsen til vår norske bolle-å, som danskerne kaller den:
Ringen over bokstaven a, å, som i ordet «får» regnes ikke som et diakritisk tegn. Opprinnelsen til ringen er at man skrev en liten a over en vanlig a, og historisk regnes dette som en ligatur.

Så vet man det!

Hvordan du får de forskjellige diakritiske tegn på din Mac:
>> 99MacTips  #51.

Linker:
Why Moben wanted to be Möben/ The Guardian (20.04.06)
Diakritiske tegn/ Wikipedia

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: