et (litt!) anderledes kamera…

lytro

Har du noen gang vært litt for rask på utløseren, og glemt å gi kameraet tid til å fokusere?, eller kanskje bare kjørt på «Auto» og glemt at kameraet da prioriterer blender på bekostning av lengre lukkertid? — og så irritert deg over dårlig fokus i det som kunne vært premiebildet?
Lytro produserer nå et noe uvanlig kamera som bruker light field teknikk. Det ligner ikke på noe annet, og ser absolutt ikke ut som et kamera, og ligner mer på en liten lommelykt, men det lar deg ta bilder hvor du kan forandre fokus, og til en viss grad perspektivet, mens du ser på bildet.
Det bruker en modifisert sensor, pluss avansert egen software, til å fange mer lys og informasjon om lyset som treffer sensorbrikken, enn andre kameraer, også om retningen på lys strålene. Det betyr en fyldigere bildefil, som kameraets software kan bearbeide på forskjellige måter. Lytro bruker heller ikke standard megapixel betegnelse på kameraet, men beskriver det som å ha en oppløsning på 11 megarays — det kan fange 11 millioner enkeltlysstråler.

Kameraet har bare to knapper og en zoom-slider. Det er klart til å ta bilder med en gang, siden det ikke er noen autofokus som skal i gang. Standardmodellen (USD 399,-) kan lagre opp til 350 bilder, en dyrere modell (USD 499,-) lagrer 750.
Bildene laster du inn på Mac-en med kabel, og de vises med en egen gratis app der. De kan lastes opp til Internet, og deles med andre, som så kan manipulere effekten på samme måte. Sjekk effekten på bildegalleri hos lytro.com. Bildet nedenfor er hentet fra dette: klikk i bildet for å forandre fokus, kan også gjøres ved å føre markøren omkring i bildet, hold og beveg markøren for å skifte perspektiv…

 

Early days, tydeligvis fortsatt, på kameraet, men mye har likevel skjedd siden salget startet i februar 2012. Fra å være bare Mac-basert, har de nå også Window utgave av software. Det er også blitt mulig å stille både ASA og blender, og endel andre ting i forhold til de første anmeldelsene som er linket til nedenfor.
På minussiden: du får firkantede bilder (minner  om de gamle Kodak Instamaticbildene, også kvadratiske), og det er ingen redigerings-muligheter, og bildene kan ikke importeres til standard foto software, bare til kameraets egen medfølgende. De kan eksporteres som standard JPEG, men mister da fokuseringseffekten, og det blir store filer.
Men siden bildebehandlingen er softwarebasert, kan det gjøres oppdateringer etterhvert som Lytro kommer opp med nytt — som de forespeiler — bl.a. 3D…

Light field fotografi (også kalt plenoptic fotografi) er ikke noe nytt, men har til nå vært forbundet med store, svært dyre opplegg, brukt i forskningsøyemed. Det Lytro’s oppfinner, Ren Ng, har klart, er å lage det første for forbrukere. Noen kaller dette det største nye innen fotografi siden digitalt erstattet film…

linker:

lytro.com, med bl.a. egne videoer som viser forskjellig bruk
allthingsd.com  Walt Mossbergs test av den første utgaven (29.02.12)

the Verge omfattende gjennomgang, med video review (29.02.12)

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: