cmd-ctrl-D

FinderScreenSnapz001
Ikke alle er klar over at den er der, som en del av OS X, — og går i bokhyllen i stedet — eller googler selvfølgelig. Men ordlisten er tilgjengelig overalt i de fleste Mac programmer, som Safari, Mail, Pages, TextEdit, Twitter — plasser bare markøren over ordet du ønsker å vite mer om (du behøver ikke markere det spesielt) og trykk Kommando-Ctrl-D.
Ordet får en gul knapp og et pop-up vindu dukker opp og viser definisjon, uttale, synonymer og relevant Wikipedia tekst. Hvis teksten er forkortet… (vises med ellipsis for enden av teksten, slik… ), så klikk i teksten for å få resten. Klikk tittelen for hver kilde for å åpne ordboken på aktuell side.

SafariScreenSnapz003Hvis du ikke alt har lagt Ordliste i docken, så gjør det, eller så velg Programmer > Ordliste > Valg, og kryss av for hvilke referansekilder du vil se når du åpner ordlisten. Flytt referansekildene i listen til den rekkefølge du foretrekker å se dem. Klikk på Wikipedia i listen, og du kan krysse av for visning av flere utgaver av Wikipedia samtidig: f.eks. både engelsk og norsk — svært praktisk f.eks. hvis du vil oversette noe, et engelsk uttrykk til norsk f.eks., eller motsatt vei.

Det er også andre måter å få opp ordlisten på:

kontrollklikke: i de fleste programmer kan du enkelt kontrollklikke (> 99 MacTips #14) ordet for å få opp en kontekstuell meny, og velge Slå opp (ordet) derfra — men da må ordet først markeres (— kulere selvfølgelig med direkte Kommando-Ctrl-D — det imponerer alltid, og viser at du står høyt i næringskjeden).

spotlight: en annen måte er å bruke Spotlight. Trykk Kommando-mellomromstast, (hvis du har slått på denne snarveien i Systemvalg > Spotlight) eller bruk Spotlight-ikonet oppe i menylinjen, skriv inn ordet, og i rekken av treff finner du ordbok-ikonet ved Slå opp. Nå behøver du heller ikke klikke her, bare legg markøren over så du får blå strek, og straks vises definisjoner osv. utenfor til venstre i egen rute (snarvei, når du har fått Spotlight-treffene, uten å bruke mus eller styreflate, er Kommando-L).

tjenester: glem ikke Tjenester valget fra programmenyen. Markér ordet, og velg Tjenester > Slå opp i ordliste.

styreflate direkte: det aller enkleste, hvis du er på Mac med styreflate
(NB: du må ha Mountain Lion 10.8+): når markøren er over ordet du trenger: klikk med tre fingre! — slås på i Systemvalg > Styreflate > Pek og klikk.

SystemvalgScreenSnapz001
les mer om Ordliste, Wikipedia-søk, Tjenester på MacHjelp…

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: