Bodoni i 200 år…

bodoni portrait

Giambattista BODONI (1740-1813) ledet det hertuglige trykkeri i Parma, Italia fra 1768 til sin død. I løpet av disse årene produserte han rekke på rekke av vakre bøker, hvor ikke minst tittelsidene regnes blant de vakreste eksempler på nyklassisistisk  boktrykkerkunst. Hans «Manuale Tipografica» (1818) regnes som hans hovedverk — med 142 (!) serier av skriftsnitt.

Ved siden av en omfattende virksomhet som typograf, trykker og forlegger, var han også historiens mest produktive stempelskjærer. En oversikt laget i 1840 av hans enke, lister opp 25.491 stempler og 50.283 matriser (!). Et enormt arbeide, i tillegg til alt det andre han drev med.
Bodoni videreutviklet i sine skriftsnitt den nyklassisistiske trend som var startet i slutten av det forrige århundret av konkurrenten Firmin Didot (1764-1836) og karakteriseres ved (svært!) tynne, horisontale seriffer, vertikale akser, og høy kontrast mellom tykke og tynne streker.

Den BODONI skriftfamilien vi kjenner i dag ble laget av Morris Fuller Benton i 1910 for American Type Founders — den første skriftfamile med navnet Bodoni, og fortsatt den viktigste. Benton var inspirert av de originale Bodoni skriftsnittene, men måtte dengang naturlig nok ta hensyn finansielle og ikke minst mekaniske begrensninger. I dagens digitale utgaver og trykkteknikk kan Bodonis originale skriftsnitt igjen reproduseres uten vanskeligheter, og vi kan undres og imponeres over at hver enkelt bokstav og glyff, i alle punkstørrelser, opprinnelig ble skåret ut i metall.

200-årsdagen for Bodonis død gir anledning til markering på mange måter. Blant annet ved prosjektet kalt Compulsive Bodoni, i regi av to italienske designere: Riccardo Olocco og Jonathan Pierini. Compulsive Bodoni ble også navnet  på et prosjekt de laget for vise deres Parmigiano Typographic System, dedisert til Bodoni.

Compulsive Bodoni presenterer både skriften og dens utvikling med en serie multi-media events med videoer, spesielle musikkstykker og grafiske utstillinger.

linker:
Wikipedia, om Giambattista Bodoni (eng. utg.)
Wikipedia, om Bodoni, skriften (eng. utg.)

Side 10 fra digitalt essay «Skrift& typografi» © Paal Ovrum 2005:

bodoni bio

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: