fra deg — til noen andre?…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

— alt du eier og har, alt du skriver og gjør…

sletting av egne data: apropos forrige blogpost: du har fått ny Mac i hus, men hva med den gamle? Overveies salg? — og i så tilfelle, hvordan slette alt det som ligger på den gamle harddisken? Mange tror de sletter innholdet ved å formatere harddisken — men det er ikke nok, hvis du skal være helt sikker. For selv om du sletter, og kanskje til og med er nøye med å formatere harddisken på din gamle maskin, så er det  teoretisk mulig å hente opp gamle data. Det er firmaer som lever av denslags. Det trodde du kanskje ikke?

En artikkel på aftenbladet.no (Vi fant 23.720 bilder på forlatt pc) kan skremme noen og enhver som tenker på salg til fremmede (sjekk videoen!). Alternativet med å sende maskinen til profesjonell makulering synes å være det eneste aktuelle, — eller eventuelt: egen bruk av slegge…

slette fra papirkurv: Når du tømmer papirkurven for gamle utgåtte kjærlighetsbrev, intime bilder og annet, så gjør ikke Mac-en din annet enn bare å tømme diskens katalog (directory), det vil si systemets pekere til disse data. De ligger der fortsatt (samme som å fjerne innholdsfortegnelsen fra en bok, men la alle andre sider være igjen), og et vanlig verktøyprogram kan relativt enkelt hente dem frem igjen.
For mer seriøs sletting har OS X innebygget en kraftigere slettefunksjon for Papirkurv: «Sikker tømming». Du finner den enten i Finder menylinjen, eller ved kontrollklikking når du velger tømming i docken. Da aktiveres fysisk overskriving av alle data med nuller, det hjelper, men tar noe lengre tid.
NB: Når du tømmer papirkurven med Sikker tømming, kan ikke de slettede dataene gjenopprettes med Diskverktøy. Så bare bruk denne funksjonen hvis du har tatt sikkerhetskopi, eller hvis du er  skikkelig sikker på at du ikke trenger disse dataene.

FinderScreenSnapz002


slette harddisk:
vil du tømme eller slette alt du har på harddisken — noe du bør (!) hvis du skal selge maskinen, eller bare foreta en generalopprydning, og reinstallere OS X og programvare (— av og til nødvendig hvis du har dratt med deg mye gammelt slagg opp gjennom årene, både fra tidligere OS X og rester av utdatert programvare).
Enkleste her, hvis det er «for innvortes bruk», er å formatere disken ved hjelp av Diskverktøy (Disk Utility) som du har under Verktøy på Mac-en (> 99 MacTips #90).
Mer seriøs og dypere sletting gjør du med neste skritt i Diskverktøy. Det forutsetter at du har tilgjengelig et installeringsvolum for aktuelle OS X, enten som CD eller et diskimage, og kan starte opp fra dette (siden Mac-en ikke kan slette seg selv, nødvendigvis).

Hold inne C-tasten (eller Tilvalg, alt eftersom) umiddelbart etter oppstartlyden for å starte opp fra det andre volumet.
Når installererskjermbildet vises, skal du ikke klikke på Fortsett, men velge Installer > Åpne Diskverktøy.
Markér harddisken som skal slettes i vinduet, og klikk på Slett-fanen.
Markér volumformat fra menyen Volumformat, og klikk Valg.
Nå markerer du avkrysningsruten Nullstill alle data.
Klikk på OK, kryss fingrene (—og vær veldig sikker på at du har skikkelig backup av alt!).
Klikk på Slett.
Etter en stund (det kan ta tid), har du en ren og pen Mac, klar for nye oppgaver.

sletting av SSD harddisk?: har du investert i en Mac med SSD harddisk (Solid State Diskdrive, dvs. ingen bevegelige deler, samme som du har på minnepinnen din), så kan du glemme alt dette beskrevet ovenfor: SSD disker kan ikke slettes sikkert med noen form for programvare. Det visste du kanskje ikke? Eneste metode der er å fjerne SSD disken (noe du kanskje helst lar et autorisert Apple verksted gjøre…) og så destruere den fysisk.

ssd remove

fjerning av SSD disk (foto: ifixit.com)

Dette betyr faktisk også at hverken en iPad, iPod Touch, MacBook Air eller andre Mac-er med SSD lagring egentlig ikke kan brukes for å lagre sensitive data, selv om disse er kryptert, siden passordet er relativt enkelt å finne for proffe folk.

Det setter også et spørsmålstegn ved opplegget med Remote Wipe i Find My Mac/iPhone…

Apple skriver selv om dette:

With OS X Lion (and 10.8+) and an SSD drive, Secure Erase and Erasing Free Space are not available in Disk Utility. These options are not needed for an SSD drive because a standard erase makes it difficult to recover data from an SSD.

For more security, consider turning on FileVault 2 encryption when you start using the SSD drive.

FileVault 2 (> 99 MacTips #94) gir mer sikkerhet for data disken, siden den kryprerer innholdet ditt mens du skriver (men selv den er ikke 100% sikker, i følge noen eksperter), men hjelper jo ikke hvis du vil slette alt. So there we are, som det heter, pr. i dag.
SSD disker har mange fordeler; øyeblikkelig på, mye raskere, stille (ingen vifte), trekker mindre batteri, mer motstandsdyktig mot fall og støt, osv. Foreløpig et dyrt alternativ, og så er det dette med sletting – som det egentlig ikke har vært sagt så mye om…

Det skal nevnes at det finnes en rekke programmer å få som sier de kan slette alt på Mac-en (bl.a. Mac Data Shredder, m.fl.), alle med varierende grader av tilbakemeldinger, men problemet er jo å vite sikkert om alt er borte, også det du ikke ser

Som tidligere sagt: innen datalagring er paranoia sunt og riktig.

Linker/ kilder:
Apple Support Community: How do I securely delete data from the machine?
How to Wipe a Mac Remotely with iCloud  /macobserver
FileVault 2 easily decrypted/ cnet reviews

filevault

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: