fra meg til meg…

migration-assistantÅ flytte over alt innhold fra ens egen slitne Mac til en splitter ny iMac eller Mac Book er kjapt og elegant gjort med Overføringsassistent (> Programmer > Verktøy) eller Oppsettassistent som den heter når du starter opp den nye aller første gang. Men for mange av oss som har fulgt Mac opp gjennom årene, dukker det fort opp skyer i horisonten: hvordan så få ting over fra gammel teknologi på diverse harddisker og utstyr, og over til ny teknologi…

Apple har en lang tradisjon for å bryte tvert, og si slutt er slutt, og nå er det videre med det nye. Som da de droppet diskettleseren på iMac, og mange trodde verden gikk under (noen som savner den nå?). Siste eksempel er Lightning til erstatning for 30-pins forbindelsen på iPhone/iPad.
Med de nye iMacs og MacBook Retina er vi der igjen: ingen CD/DVD leser… og ingen FireWire, ingen Ethernet.

Så det er på’n igjen, med diverse overganger og adaptere, og ingen av dem er akkurat gratis. Forskjellige adaptere og overganger har vært med oss i flere år (f.eks. tidligste for ADB til USB), men kjøper du nå en Mac Book Air, så foreslår Apple opp til 8 forskjellige adaptere: Thunderbolt til Gigabit Ethernet, Thunderbolt til FireWire, Mini DisplayPort til VGA, Mini DisplayPort til DVI, Mini DisplayPort til Dual-Link DVA, ekstra 45W MacSafe 2 Power, MagSafe til MagSafe 2, Mini DP til HDMI

Det er  andre veier rundt dette:
ekstern USB SuperDrive: har du saker og ting på DVD/CDer, er det enkleste å kjøpe en Apple ekstern DVD SuperDrive, med USB tilkobling.
Mac-to-Mac: Har du CD-drive på din gamle Mac, kan du bruke Mac-to-Mac metoden, med å sette opp et lokalt nettverk mellom de to maskinene (> 99 MacTips #62). Metoden har sine begrensninger, siden du ikke kan spille DVD eller musikk CDer, men du kan installere programvare eller overføre data fra en CD. Men siden dette går over nett, i stedet for direkte, vil det nødvendigvis ta lengre tid.
AirDrop: dette, som bare gjelder for nyere Mac-er, setter opp en trådløs, kryptert peer-to-peer forbindelse mellom to eller flere Mac-er i nærheten av hverandre (> 99 MacTips #61).

Simon Jary har vært gjennom dette noen ganger, og skriver i macworld.co.uk en artig artikkel (Apple’s bad cable manners) om egne erfaringer her, og gir samtidig en historisk mimretur over alle de forskjellige kabelsystemene vi har vært gjennom, noen av oss: ADB (Apple Desktop Bus, med hastighet stolte 10 Kb/s); SCSI (Small Computer System Interface, med 40 Mb/s og mer);  USB (Universal Serial Bus: på første iMac 1998, med 12 Mb/s), siste USB 3.o med 5 Gb/s er iallefall kompatbel med USB 2.0, og bruker du fortsatt USB 1.0 for å koble opp annet enn en mus eller et tasta tur, er du en skikkelig tålmodig sjel;  FireWire (Apple’s egen utgave av IEEE 1394 High Speed Serial Bus, nå opp til 400 Mbit/s, eller 800 Mbit/s).

Siste som fikk folk til å steile nå, var lanseringen av den nye Lightning pin connector for iPhone/iPod/iPad, som erstatning for gamle 30-pins utgaven. Skikkelig kult navn, og ja, iPhone 5 kunne gjøres smalere — men hva med alle oss med hauger av høyttalerenheter, docker, batterienheter, og alt mulig rart som er bygget opp rundt 30-pins utgaven (som f.eks. Bowers & Wilkins Zeppelin Mini).
Men, Apple selger selvfølgelig enda en overgang her, til kr. 319…

Simon Jary avslutter med disse ord:

«There comes a time when we laugh at the relative slowness of all technologies. But we’re often tied to them for longer than we expect, forced to attach adaptors like zimmer frames between our new computers and old peripherals.

Grit your teeth, adapt and survive.»

cables
Update: linker:
Apple Support (Overføringsassistent Mac to Mac)
Apple Support (Overføring WIN PC til Mac)
MacHjelp iPhoto: overføre bilder fra WIN til Mac

For spesielt interesserte:
A History of Macintosh Networking
(for typophile, advarsel: Keynote tema Tavle, med Comic Sans…)

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: