«the future is here…»

«The future is here. It’s just not widely distributed yet.» — William Gibson.

Men noen gjør noe med det. Salman Khan, amerikansk tidligere hedge fund analyst, startet i sin tid med å lage noen matte-hjelp videoer for kusinen som slet med matematikken på skolen. I 2004 begynte han å legge dem ut på YouTube. Det tok av etterhvert, kan man si: i dag følger over 6 millioner elever verden over undervisningen fra hans Kahn Academy hver måned. Kahn Academy startet med å dekke matematikkpensumet, men er senere utvidet til andre felt, som linken til deres website viser til fulle.

Konseptet er basert på å bruke nå tilgjengelig teknologi (iPads, MacBooks) i en dyptgripende annen pedagogikk: faktisk å snu klasseromssituasjonen på hodet (han introduserte begrepet: «the flipped classroom»). Mens klasseromsituasjonen fortsatt stadig/ stort sett er at læreren i sin tildelte tre kvarter undervisningstime bedriver «one size-fits-all» undervisning overfor opp til 30 elever, som  alle representerer ulike (karakter-) nivåer (vi husker alle Gauss-kurven), så snur Kahn det på hodet: elevene jobber individuelt hjemme på egen iPad/ MacBook, i eget tempo, kan stoppe videoen når de vil, kan sjekke opp andre ting, fortsette, får så i klasserommet, å gjøre «hjemmearbeidet med leksene». Hvor læreren nå bruker tiden på å følge opp fremdrift hos den enkelte, sjekker status og fremdrift, og hvor også elever kan snakke med og hjelpe medelever.

Dette er virkelig en gjennomføring av Steve Jobs visjon om hvordan computers skal stå i krysningspunktet mellom « technology and the liberal arts».

I 2011 ble Kahn invitert av Bill Gates til å holde foredrag på TED om Kahn Academy, om hvordan han startet dette, og hvordan det virker, og planene fremover. Se den på en lærerik link nedenfor (og reflekter over egen skolegang…):
http://ted.com/talks/view/id/1090

Dagens (lørdag 23.03.13) utgave av DN Magasinet har en god artikkel om Kahn Academy, og en norsk skole som bruker Kahn Academy i undervisningen:

«På privatskolen CIS (Children’s International School) i Fredrikstad  har alle elevene iPad og hodetelefoner. Ingen bøker. Ingen kladdehefter. Det finnes en app for hvert fag. Bøkene leses i iBooks. Musikkundervisningen skjer på Garageband. Filmer lages i iMovie. YouTube og Pinterest brukes mye. Elevene holder foredrag  i Keynote og svarer på oppgaver i Audience. Skolen er den første norske skolen som har lagt opp matematikk-undervisningen etter Khan Academy.
Privatskolen som er godkjent for 210 elever, og åpnet i fjor høst, har fibernett med hastighet på 30 megabit. Tavlen er erstattet med storskjerm koblet til Apple TV.»


Video fra CIS nettside

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: