en fleuron…

TextEditScreenSnapz001
Et typografisk lite hjerte , og litt typografisk historikk i denne juletid, med alle sine hjerter overalt og allesteds, og hvor man kan reflektere over historiens gang…

«Thi Sed og Skik forandres meget, alt som Tiderne lider, og Menneskenes Tro forandres og de tenker anderledes om mange Ting. Men Menneskenes Hjerter forandres aldeles intet i alle Dage.»
      — Sigrid Undset/ Fortællinger om kong Arthur og ridderne av det runde bord (1915)

Skrift og typografi er en av våre eldste kunstarter, og sammen med bokstavene har også andre glyffer fulgt med inn i vår digitale hverdag.
Innen typografien er en fleuron et stilisert floralt ornament, eller glyff, i blomst- eller bladform, og finnes anvendt allerede i tidlige greske skrifter.
Navnet fleuron kommer fra det gammelfranske ordet floron for blomst. Den som er vist her, er den eldste og mest kjente fleuron: ofte kalt et Aldusblad (Unicode U+2766), etter den venezianske boktrykker (og første forlegger) Aldus Manutius (1448-1515), som anvendte tegnet som dekor, og som betegnelse på avslutning av et tekstavsnitt. Andre navn er det engelske «Floral heart», og «hedera» (eføyblad) ❧

Den øverste her er fra Hermann Zapfs Dingbats font, som du har på Mac-en din som standard font. Den nederste en variant (U+2767), som anvendes rotert liggende, som et kulepunkt. Kan også påtreffes speilvendt (U+2619).

I 99 MacTips for Mountain Lion #49 vises den som et eksempel på hvordan den kan forstørres skikkelig opp, og brukes som en illustrasjon.
Aldusbladet er også brukt i logoen til Verlag Hermann Schmidt i Mainz. Klikker du denne linken, ser du Aldusbladet også i deres favicon

Unknown
Update: det skal også nevnes at denne fleuron, og flere andre, i tillegg til Zapf Dingbats, også finnes i fonten Hoefler Text (sjekk Ornaments i din Fontbok). Fonten, som er en moderne Antikva Serif, ble i sin tid (1991) laget for Apple Computer (som de het dengang) av Jonathan Hoefler, for å demonstrere de nye typografiske mulighetene. Den har vært levert med i Mac OS siden System 7.5.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: