Java og Apple…ikke det beste samboerskap

Det har jevnlig kommet meldinger om sikkerhetshull i Java, som også berører OS X brukere, og på grunn av sikkerhetsrisikoen, leverer ikke Apple lenger Java som standard med OS X, slik de gjorde tidligere (inntil Lion). Mange av oss har derfor ut fra de siste meldingene valgt å kutte ut Java, for eventuelt bare bruke det på egen nettleser (som f.eks Firefox), for å ha tilgang til nettbanken, som stort sett fortsatt krever Java for å virke.
Oracle, som produserer Java, oppdaterte Java 16. oktober, og Apple fulgte nå i går, den 17de., med siste oppdatering: Java for OS X 2012 – 006.10. i sitt siste forsøk på å holde Java unna Mac. Merk at oppdateringen vil avinstallere Java på alle nettleserne dine. Den er tilgjengelig i programvareoppdateringen din. Apple sier som følger:

Java for OS X 2012-006.1.0 gir bedre sikkerhet, stabilitet og kompatibilitet ved å oppdatere Java SE 6 til 1.6.0_37.
Oppdateringen avinstallerer Java-appletprogramtillegget fra Apple fra alle nettleserne dine. Hvis du vil bruke appleter på en nettside, klikker du på feltet merket «Programtillegg mangler» for å laste ned nyeste versjon av Java-appletprogramtillegget fra Oracle.
Avslutt alle nettlesere og Java-programmer før du installerer oppdateringen.

Nei det skal ikke være lett… selv med Mac. Det minner oss om hvorfor Apple heller ikke ønsker Flash på iPad og iPhone, nettopp på grunn av sikkerhetsrisikoen med Java. En rekke Mac trojanere det siste året har vært forbundet med Java kode. Java er Oracles egen lukkede proprietære standard, og Apple mener at alt som har med Internet å gjøre, bør være åpne standarder. Apple bruker derfor den nye web standarden HTML5, og CSS3 og JavaScript — som alle er åpne standarder.

For spesielt interesserte, les  et åpent brev  fra Steve Jobs (fra 2010) hvor han forklarer og begrunner dette med Flash og hvorfor Apple ikke vil ha Flash på hverken iPhone eller iPad.
(takk til Karen Haslam/ macworld.co.uk for link).

Les mer hos Apple support på tema Java og sikkerhet her. (NB: engelsk tekst; norsk tekstside er ikke oppdatert ennå)

Til orientering: du deaktiverer Java i Safari slik: Safari > Valg > Sikkerhet > kryss vekk «Aktiver Java».

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: