iOS 6 og kartlesning…

Da iOS 6 ble presentert 4. september ble det gjort et stort nummer av at den nye, Apple-egne kartfunksjonen nå kom med «turn-by-turn» navigering, med stemme. Noe Kart i iOS 5 (levert av Google) ikke hadde, mens Google hadde det på sin egen Android plattform. Irriterende for Apple, så de bestemte seg for å lage sin egen app. Forholdet til Google er ikke det mest hjertelige, efter at Google kom med Android.
En imponerende demo av nye Maps app ble vist på Apple’s Media Event, med stor wow-effekt. Google Maps på iPhone var nå historie, Apple hadde fått på plass sin egen karttjeneste (og lurer du på hvor i verden kartutsnittet på ikonet er tatt, så viser det selvfølgelig hvor Apples hovedkvarter i Cupertino ligger, og navigeringen starter der, utenfor BJs Brewhouse…(takk til chriscarey.com)…

Men akk, som mange oppdaget: den nye karttjenesten til iOS 6 er «musen som brølte». Med 100 millioner iOS 6-brukere over hele verden, ble selvfølgelig Maps testet tilsvarende, over hele verden, med de underligste resultater. Sjøer, jernbanestasjoner, broer og turiststeder er flyttet på, feilskrevet eller bare fullstendig fjernet. Stedsnavn og veinavn plasert de underligste steder. Satelittbildene er sydd sammen av bilder fra forskjellige årstider, sort/hvitt og farve i en herlig blanding, og ofte fra tiår tilbake (kart over Sandnes viser Vågen videregående skole som en byggeplass, og skolen sto ferdig for godt over to år siden). Osv., osv., eksemplene er legio.
Som David Pogue skriver i en blogpost: «Maps is an appaling first release. It may be the most embarrassing, least usable piece of software Apple har ever unleashed.». Sterke ord.

Ikke alt er selvfølgelig like galt, mye stemmer og virker (se UPDATE nedenfor), og det kommer vel foreløpig an på hvor i verden du bor og beveger deg. Men hele poenget med en «turn-by-turn» navigering er jo at du kan stole på den. Ikke bare omkring campus i Cupertino, men også ellers i verden. Det holder med én feilkjøring, så stoler du ikke helt på den lenger. Det er ikke gjort i en fei å lage en godt funksjonerende karttjeneste, det ligger år av nitid arbeide, og mye håndarbeide, bak Googles kart. David Pogue har en interessant artikkel i NYTimes.com: «What Makes Google’s Maps So Good».

Men det er mye positivt på andre ting ved Maps; designet meget elegant selvfølgelig, 3-D visning av kjørerute, integrasjon med Siri m.m., men likevel, det beste er kanskje foreløpig å la Kart (Maps) ligge hvis du er avhengig av å være helt sikker, og heller bruke andre alternativer (som finnes) inntil Apple har fåttt orden på tingene. Som de nok en gang vil. Foreløpig har de laget en egen kategori på App Store for kart apper, mange er gratis (og trenger du en topp «turn-by-turn» navigering med stemmeopplesning, for Norden eller Europa, så er Navigon svært bra — men ikke helt billig).

Apple sjef Tim Cook måtte til slutt forklare i et åpent «brev til våre kunder om Kart», at nei dette var ikke bra, og de håper det snart blir bedre. Så avslutter han med å henvise til andre apper, til og med til konkurrenten Googles kart, og hvordan du likevel på en måte kan få denne inn på iPhone. riktignok via Safari (fremgangsmåten finner du på min iPhoneHjelpside). Eller du kan vente litt, til Google kommer med en egen kart app for iPhone.

Her tok Apple seg vann over hodet, underlig nok. De måtte/ burde ha sett at dette ikke ville gå bra, og heller i det minste servert nye Kart som en beta, mens de beholdt den gamle. Det kommer kanskje en forklaring på miseren en gang.

For spesielt designinteresserte, en godbit når det gjelder utformingen av det nye icon, hos idigitaltimes.com

UPDATE: en svært lokal test i bymiljø Stavanger – Sandnes, viste god funksjonalitet, godt lesbart design og layout, gode stemmeanvsninger fra distinkt og klar Siri-stemme, som klarte kronglete norske veinavn uten problemer. Forsøk på å forvirre damen ved å velge andre veier medførte øyeblikkelig «Omdirigering» til nytt veivalg, og hun ga seg ikke før jeg var på riktig vei mot valgt mål.

Noen eksempler på Kart:
Her er alt korrekt; grunnriss for Stokka kirke til venstre, inklusiv avkjøring til dennes p-plass; grøntareal langs Chr. Skredsvigs vei, veinavn i nærheten, osv.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: