«spoofing», «phishing»— også på Amazon.com

Mange av oss bestiller et og annet fra Amazon, og husker vel stort sett hva og når, så i dag stusset jeg over en ny mail fra Amazon, om at min ordre av 4. mai osv, nå var bekreftet kansellert. Siden jeg ikke hadde bestilt noe på 4. mai, ei heller kjente hverken forfatter eller tittel, sjekket jeg nærmere. Forfatternavnet fantes på Amazon, men tittelen var fiktiv. Mailen hadde et par linker, og på Apple’s Mail kan du ved å føre markøren over linken  (NB uten å klikke!) få opp infoboks med hvor linken peker (tips: det vises også i statuslinjen nederst i Safari, hvis du har valgt denne på > MacTips # 70).
I dette tilfelle var det ikke til Amazon, men til en adresse i VietNam — dertil var brukt som font en standard Andale Mono, noe som selvfølgelig fikk alamen til å gå hos en typophil…

klikk for større bilde…


Ofte er phishing-forsøkene svært så avanserte, og ikke så hjemmesnekret som denne. Mange spammere og spoofere bruker også programmer som genererer tilfeldige e-post adresser, i håp om at en del av disse virkelig eksisterer. Og det er alltid noen der ute som biter på, enten i vanvare eller uforstand, jfr. Nigeria-brevene.

Så det er bare igjen å minne om at også Mac-brukere kan bli utsatt for spoofing og phishing (nettfiske) — nå også som Amazon-kunde, og du skal være forsiktig med hva du slipper inn på Mac-en din. For det som er poenget med disse tingene, er at brukeren selv sier ja, takk, og i verste fall oppgir egne data, som kreditkortnummer osv.

En sjekk hos Amazon viser at dette er en ny ting, og at deres sikkerhetsavdeling selvfølgelig er på banen, og på Help-siden hos Amazon ligger allerede en ny link om dette:
New: Unexpected E-mail from Amazon?
Den gir  gode råd og tips, både hvordan du skal sjekke at e-posten ikke er fra dem, og hvordan du skal forholde deg hvis du har vært litt for rask og klikket en link, og lurer på om du har tråkket i salaten.
Hvis du tror du har, kan du kontakte også Customer Service hos Amazon på www.amazon.com/contact-us/
De vil også sette pris på tilbakemelding, for bedre å sikre sine systemer.

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: