om trojanere (igjen)…

Siste uken har det vært skrevet mye, i mange medier, om en ny utgave av trojaneren Flashback, som skal ha infisert titusenvis av Mac-er. Først må nevnes at dette ikke er et virus, som mange medier feilaktig har skrevet, men en trojaner, noe som betyr at Mac-eieren selv først må slippe den inn. Men denne utgaven utnytter et sikkerhetshull i programmet Java og kamuflerer seg bl.a. som en installering av Adobe Flash Player, og siden svært mange programmer der ute fortsatt benytter Java, eller sier de trenger det hvis du ikke har det installert, så har mange gått på limpinnen og takket ja…

Java har derfor lenge vært brukt for å installere malware på Windows maskiner, og Apple har på grunn av sikkerhets-problemene aldri vært fornøyd med tredjeparts-programmet Java, og drifter sin egen utgave Java for OS X separat fra produsenten Oracle.
Nye Mac-er  med OS X Lion kommer derfor ikke lenger med Java/ Adobe Flash Player preinstallert. Men Java ble levert med OS X Snow Leopard — og har du oppgradert til Lion fra Snow Leopard, så fulgte Java med på lasset. Apple mener vi klarer oss utmerket med siste HTML 5. Flash finnes bl.a. derfor heller ikke på iPad.
Men det er fortsatt mange steder Java er nødvendig. For eksempel er Adobe Creative Suite 5.5 noen av de svært vanlig brukte programmene som trenger Java. I tillegg til en lang rekke rollespill på nettet, som Minecraft, Runescape osv.

For å gjøre en lang historie kort: Apple har nå levert 2 oppdateringer (som du finner i Eplemeny > Programvareoppdatering) som takler Flashback trojaneren:  én som både tetter sikkerhetshullet i Java og deaktivererer automatisk bruk av Java-applets, og én siste nå, som også som fjerner Flashback, om den skulle være installert. Kjør begge, hvis de dukker opp: du får beskjed hvis det ikke er nødvendig.


 


Generelt, hvis du alltid sjekker Programvareoppdatering på Mac-en din, og ellers ikke sier ja til å installere Java /Flash fra usikre kilder, klarer du deg i en digital verden som nok hardner til efterhvert som det bare blir flere og flere av oss OS X brukere.

For spesielt interesserte, les mer  hos ZDNet/ News & Blogs, en svært bra website som alltid er oppdatert:
> zdnet.com Apple unbundles Flash Player from Mac OS X)

> how big a security risk is Java?

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: