nye fonter for iPad… og nattlesere

Apple har oppdatert sin iBooks iOS app med diverse nye funksjoner. For folk som liker å lese sin iPad på sengen, kan du nå velge Natt som tema. Du får da hvit tekst på svart bakgrunn, noe som Apple mener gir mindre stress for øynene når du leser iPad i mørke (noe det kan være delte meninger om, IMHO). Bedre synes jeg er å velge Sepia og så regulere lysstyrken.

Endel nye antikva-fonter er kommet til: Athelas, Charter, Iowan, — alle for meg meget ukjente og svært like hverandre, så litt uklart hvorfor, når iPaden allerede har Matthew Carters Georgia, Hermann Zapfs klassiske Palatino og Stanley Morisons Times New Roman fra før. Less is more.

Ifølge myfonts.com er Athelas designet av José Scaglione, Veronika Burian i 2008, og er ment å være «An attempt to go back towards the beauty of fine book printing, inspired in Britain’s literary classics» (Tolkien-fans vil gjenkjenne navnet som en av Middle-Earth plantene).
Charter er også gjort av Matthew Carter, 1987, og er svært lik Georgia. Den ble opprinnelig laget for å ta hensyn til begrensningene i lav-og middels oppløsning på skjermer, derfor mer kantede seriffer og lite diagonaler og kurver. Så kanskje det er derfor den er valgt. Men dette var også utgangspunktet da han laget Georgia, så hvorfor begge på iPad nå?
Iowan er interessant: den er gjort av Tilde, et fontstudio i Riga, som iflg. MyFonts er det eneste i sitt slag i Baltikum. De har spesialisert seg på å lage multilingual fonter for østeuropeisk og kyrillisk ut fra de originale vestlige, så her ser man kanskje grunnen til at denne er kommet med.

En ny Sans Serif: Seravek, ligner en blanding av Frutiger og en dash Gill Sans. Hvorfor ikke flere gode klassikere?

Et pluss for nye klassiske covere for public domain bøker, disse så rimelig primitive ut i hyllen før.

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: