Snow White…pure white

Apple har lenge hatt et spesielt forhold til hvitt. I Steve Jobs biografien til Isaacson, siteres Johny Ive med følgende ( i forbindelse med valget av helt hvit front på den første iPod):

(…) White isn’t just a neutral color. It is so pure and quiet. Bold and conspicuous and yet so inconspicuous as well.

Det hvite skulle ikke bare være hvitt, men rent hvitt, pure white. Ikke bare iPoden, men også øretelefonene, ledningene, laderen. De hvite øreproppene og de bølgende hvite ledningene var umiddelbart gjenkjennbare, og bidro til å gjøre iPod til et ikon. Nå er vi vant til dette hos Apple, og glemmer lett at før var elektriske ledninger grå eller sorte, likeså power supply boksene.

Det med hvitt begynte egentlig da Hartmut Esslinger  (frog design) i 1984 fikk oppdraget med å lage et formsprog og design for en ny serie computere på syv enheter hos Apple. Prosjektet ble selvfølgelig kalt Seven Dwarves (De Syv Dverger) , og da Esslinger ble valgt ut blandt flere, tok han navnet Snow White for sitt prosjekt. Til da var alt av computere, også Apples, stort sett i IBM-beige. Apple IIc var den første som fikk dette designet, og farven var ennå ikke helt ren Ive-white, men en off-white (Essslinger ønsket allerede den gangen en ren hvit, men ble nedstemt). Efterhvert kom alle Apples maskiner i denne off-white farven, og i Esslingers spesielle formsprog. (Esslinger og frogdesign forsvant med Jobs, da han forlot Apple, og Esslinger arbeidet videre med Jobs for hans nye computer Next. Da Ive senere kom inn i bildet, kom den rene hvitfarven endelig på plass).

Da den første iPhone ble lansert, ble den vist i to farvevalg: sort og hvit. Produksjonsproblemer med den hvite utgaven gjorde imidlertid at leveringen av denne stadig ble utsatt, og tilslutt droppet. Da en hvit iPhone 4 ble lansert, og vist frem av Steve Jobs på WWDC 2010, trodde vi at alt var på plass — men ikke helt, ennå. Det var ikke bare bare å skifte glass. Det var nye og ukjente effekter på interne komponenter med det lysere glasset, behov for faktisk mer UV beskyttelse, strølys og lyslekkasjer, osv. (for en god artikkel om den hvite iPhone, av Rene Ritchie, sjekk tipb.com).

Det ser så enkelt ut i butikken: hvit eller sort, ditt valg, men det ligger 10 måneder ekstra intenst arbeide bak det hvite valget. Steve Jobs, og Johny Ive, ga seg ikke, iPhone skulle leveres også i hvit utgave.
Så har du valgt deg en hvit iPhone 4S, så vit at du ikke bare har den beste smartphone overhodet («Ingen over, ingen ved siden»), men den er faktisk designmessig og teknologisk et hakk opp fra utgaven med sort glass.

White is Beautiful!

Linker:
Apple Industrial Design Group
Snow White design language 

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s