HDR på iPhone 4…hva er det?

Hvis du har stusset over at du alltid får to bilder når du knipser av med iPhonen din, så har det en grunn: «HDR on» øverst på skjermen. HDR står for High Dynamic Range, og betyr at bildet du får dekker et bredere spektrum av lysintensitet enn hva kameraet normalt vanligvis klarer . Et eksempel er når halve bilde er lysintens himmel med skyer, og nedre halvdel er landskap/forgrunn i skygge. Med standard kameraopplegg må du bestemme deg for om du skal la lysstyrken i skyene bestemme, eller landskapet nedenunder. Velger du HDR on, kan du få et resultat som vist nedenfor på Apple’s eksempel:

Det kameraet gjør når du velger HDR, er å ta tre bilder, automatisk, i rask rekkefølge — hvert bilde med forskjellig lukkerhastighet. Resultater et et lyst, medium og mørkt bilde. Så legger iPhone de tre bildene sammen til ett bilde, hvor de beste elementene fra hvert bilde brukes, og slik viser det ferdige bilde et bredere spektrum av lys.

Både standardbildet og HDR bildet dukker opp i Kamerarull.
(UPDATE: Under Innstillinger > Bilder og kamera > Behold originalbildet kan du velge om du vil arkivere det normaleksponerte bildet i tillegg til HDR-versjonen).

Alt vel og bra, men hvis du synes resultatet ble noe uskarpt, er det fordi du beveget på iPhone men denne prosessen foregikk. For selv om det går kjapt, er dette ikke det beste for action bilder. Så altså: sterkt å anbefale enten å støtte iPhonen til/på noe, eller prøve å være solid stø på hånden.

En god hjelp her er lille Glif, fra StudioNeat: en enkel holder for iPhone, med skruefeste for stativ.
Mer om den på min blogpost her, og hos StudioNeat.

Mer om HDR og hvordan (hvis du har et DSLR og vil vite mer) på Tray Ratcliffs artige website her

Update: om HDR med iOS 10

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s