apps for ferien…

Det nærmer seg offisiell norsk ferietid, så her er noen tips for apps som kan være «kjekke å ha» på din iPhone. Apps som hjelper med å finne frem (og tilbake, ikke minst), sjekke værmeldingen, bademulighetene, og ellers til tidsfordriv hvis du har bedre tid enn du pleier å ha. Alt tilgjengelig fra App Store.

GPS navigering er en sann velsignelse på fremmede steder og byer, og langs fremmede veier: — ren magi. Google maps kommer med som standard på din iPhone, men vær klar over at denne tjenesten henter sine kart fra nettet, når du er på roaming, et fremmed sted, så vær svært sikker på at du slår av og går ut skikkelig når du er ferdig. For hvis ikke, så tikker og går Google maps i bakgrunnen… til glede for telefonselskapet…
Velger du derimot å kjøpe f.eks. Navigon Europe (finnes for flere soner, kr 489,- inkl. mva.), så koster det, men da laster du inn alle kartene til din telefon i en éngang. Greiere det, og du har mange tilleggsfunksjoner. Navigon har endelig kommet med et iPhone Car Kit med ladekabel for bilen, men et nettere alternativ er (synes jeg) er WindowSeat AUX  holderen fra Griffin. Den gjør ikke fullt så mye av seg i vinduet når du ikke har telefonen der, og har du AUX inngang på bilradioen, så følger det med kabel for avspilling via denne.
Men her også er det ikke nok bare å avslutte, du må bekrefte «do you really want to quit», ellers jobber den i bakgrunnen, og du får rar damestemme i lommen som ber deg svinge til høyre og slikt.

Været: mange forskjellige apps å velge i her, norske yr.no selvfølgelig, men jeg har en favoritt: tyske Weather Pro  (kr 35,- inkl. mva.), som gir deg alt du noensinne trenger. I tillegg til vanlig døgn- og flerdøgnsvarsel (for 2 millioner steder omkring i verden, det holder for de fleste), så får du animasjon av værradar, satelittbilde, UV-index for strandlivet, oversikt med farvesoner over badetemperaturer på kart over Middelhavet, Carribean, Kanariøyene, osv. Faktisk også over skiforholdene i Alpene, kanskje ikke så aktuelt akkurat nå.

Hvis du går trett av eget musikkvalg på telefonen: ta med Drool Radio, (kr 6,00, norsk produksjon faktisk!), også kalt «a killer internet radio device». Multitasking support, så du kan holde på med andre ting. Dertil, meget ryddig og ikke minst artig grafisk grensesnitt.

Spiller du sjakk, har du sikkert allerede sjekket ut Mac-ens eget sjakkprogram. For iPhone finnes flere sjakkapps enn du ville tro var mulig (godt over 100+ !) i alle prisklasser fra freeware og opp). Ofte med mye grafikk som blir rotete på iPhoneskjermen, og 3D blir noe for  fiklete på liten skjerm (vanskelig å gjøre noe med fingerstørrelsen…) så jeg har lett efter en enkel 2D visning slik vi er vant med den fra alle sjakkpublikasjoner ellers.
Chess+ (kr 17,00), en ny app fra norske FingerFriendlySoft er akkurat hva jeg har drømt om. Meget elegant brukervennlig (fingervennlig!) og ryddig design, fra noen som har skjønt det. Less is More. Har alt du forventer og trenger: ubegrenset omgjøring, automatisk trekk, sort/hvitt bytte, posisjonsredigering, mengder av goodies, slik som forhåndsinnlagte sjakk puzzles, historiske spill m.m.
En fryd å bruke, og anbefales. Skikkelig kult program.

For den fontophile på tur: WhatTheFont for iPhone: (free!)  for å bestemme fonter observert i nye områder. Ikke gå omkring og lure, eller vente til du kommer hjem;  ta et  bilde mens du er i appen, crop det, last opp, kontroller mot appens database,og få øyeblikkelig tilfredsstillelse (se, så det var Baskerville som jeg trodde…).
Sjekk fontdetaljer i Safari på telefonen, eller send deg selv en e-mail.

En annen nyttig sak er  Look Closer  (USD 2,99), som bruker telefonens kamera til å forstørre opp (flere valgte forstørrelser, opp til 4X) tekst og annet du ikke klarer å lese bak på flasken eller medisinen, fordi du har glemt brillene. Svært praktisk for godt voksne folk…

Står du ofte foran il signor barista, og lurer på om du skal slå til på en affogato eller kanskje en macchiato til en forandring, og ender opp med et stort glass lysebrun melk, i stedet for den lille svarte du hadde trengt?  Barista  (kr 17,00) er hjelpen. Full oversikt, mange gode tips for egen kaffelaging.

«Ciao, signorina, come stai?» — så hvordan blir uttalen her? iSpeak Italian (kr 11,00) — eller fransk, spansk, tysk, gresk m.fl., lar en vakker damestemme lese opp uttalen for deg, av det du skriver inn. Ennå ikke helt 100% kanskje, men du skal klare å få mat i deg, finne veien til jernbanestasjonen, og kanskje få napp…

Blir det mye ståk og bråk rundt deg, plugg inn øretelefonene og ta en skikkelig time-out med iZen Garden  (USD 3,99 ): rolige tempelklokker eller sus i bambusen. Rak litt i grusen, flytt omkring på stenene, glem omgivelsene…

Til slutt, ikke å forglemme, viktig: sjekk at du har aktivert «Find My iPhone» på din Mac, hvis det verste skulle skje. Appen er gratis for iPhone 4, iPad eller 4de generasjon iPod touch.

 Har du sikret deg med Undercover på Mac-en(e) din (e), kan du også få en app fra dem for din iPhone. Better safe than sorry…Undercover (USD 4,99)

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: