kartozoologi…

Politisk Sprettnesehorn: now you see it, — now you don’t!

Det nærmer seg ferietid, og for mange medfører dette orientering, ofte strevsom, omkring i fremmede store og små byer ved hjelp av kart i forskjellige fasonger og formater.  For selv med GPS på iPhone-en, er et fysisk kart over et større område alltid godt å ha. Og mens man leter på kartet, kan den visuelt oppmerksomme også se andre muligheter, og kanskje rett og slett finne dyr som skjuler seg i gatemønsteret…

Fenomenet har fått sitt eget vitenskapelige navn: kartozoologi n. som defineres slik: Studiet av dyr hvis omriss fremtrer paradigmatisk i gatebildet i bykart, særlig med hensyn til fysiske tegn på dyrenes tilstedeværelse i det korresponderende terreng.

Opprinnelsen er norsk: det hele startet i 2003, da Tor Åge Bringsværd, Eilert Sundt (d.y.) og Roger Pihl fant sammen og bevegelsen fikk sitt egentlige navn. Bringsværd hadde tidligere funnet sitt første dyr – «Den store fisken i Reykjavik», i 1974. Denne  lykkelige oppdagelse ble til dokumentarnovellen med samme navn, og en lek som Bringsværd forklarer på denne måten:

«… en lek som på mange måter kan minne om grekernes (og andre av oldtidens folks) astrologiske lek med stjernehimmelen, hvor man streket opp diverse dyr og figurer. Bare med den forskjell at fortidens mennesker ikke kunne «besøke» dyrene annet enn i fantasien, mens vi som finner dyr på kartet derimot kan gå både omkring og tvers igjennom dyrene våre.»

Et utførlig beskrevet eksempel på hva en byvandring i Paris kan medføre når man er på kartozoologisk jakt efter en ørn, kan leses her.

Herved er  kartozoologien introdusert, og sterkt anbefalt! Good hunting…

les mer:
Norsk Kartozoologisk Forening
kartozoologi
Wikipedia
Fant tiger i Oslo

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: