apropos e-books…

 


I en litt underfundig blogpost på Epicenter gir John C Abell, Wired.com’s New York redaktør, bl.a. «5 Reasons Why E-Books Aren’t There Yet»:

1) en uferdig lest e-bok er ikke en konstant påminnelse om å lese den ferdig.
E-bøker eksisterer ikke i synsfeltet. Selv 1000 e-bøker er ute av syne, og derfor ute av sinn. De tjener ikke som en konstant og pinlig påminnelse om dårlige lesevaner.

2)  du kan ikke oppbevare alle bøkene dine på et sted.
Vanlige bøker  i bokhyllene dine bryr seg ikke om hvilken bokhandel de er kjøpt i. Med e-bøker kan du ikke se alle bøker fra forskjellige salgssteder, på et sted. Sli vi e-leser er det motsatte av hordan vi leser vanlige bøker, hvor vi ser over bokhyllene og plukker ut en og blar gjennom.

3) notater i margen hjelper deg til å tenke.
Det er ikke nok å kunne gulmerke noe. En oppmerksom leser ønsker å kunne argumentere med forfatteren, notere en oppdagelse. Det er ikke all verdens plass i margen på vanlige bøker, men på e-bøker er det ingen.

4) e-bøker presenteres som forbruksvare, men er ikke priset slik.
Foreløpig er e-bøker priset bare litt lavere enn vanlige bøker, noe som ikke syns logisk, i forhold til produksjonsomkostninger.
E-bøker kan ikke deles med venner, doneres til ditt lokale bibliotek eller Fretex, eller selges som brukte.

5) e-bøker kan ikke bidra til interiør design.
Hvordan vi arrangerer bøkene våre, hvilke vi viser frem, sier mye om oss selv, og hva vi ønsker verden skal tenke om oss. Legger du også kanskje frem et par kulturny bøker på sofabordet ved besøk? Innelåst i dypet av din e-leser, kan ingen høre dem snakke på dine vegne.

For egen del, når det gjelder interiør, problemet med de vanlige bøker kan også bli et stadig økende plassbehov (Amazons one-click-order har mye av skylden); nye bokhyller, flere rom, større hus, eget bibliotek…(akk ja, man kan drømme).
Å skille seg med bøker er imidlertid vondt; de gamle vennene står der i hyllen og minner om gode opplevelser — men som kan gjenoppfriskes! For slik som god musikk kan høres om igjen, og om igjen, og gi nye opplevelser, så kan også god litteratur på samme måte leses på nytt, og gjenoppdages.

alt du trenger?…

Mer fra John:
Amazon Sells More E-Books Than Hardcovers

And the Most Popular Way to Read an E-Book Is …

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: