QR-kode, hva er nå det?


Denne type symbol begynner nå å dukke opp her og der i annonser, de ser ut som små frimerker, fulle av linjer og små firkanter i underlige mønstre. Lurer du på hva det er, så er det QR-kode. QR står for Quick Response, og det er en todimensjonal strekkode. Den kan inneholde mer informasjon enn i en vanlig strekkode, og er raskere å lese for en scanner. Opprinnelig var bruksområdet rent business, laget for å scanne informasjon, og mer informasjon, på varer raskere enn med strekkoder:

Bruksområdene for QR-kode er ulike for kommersiell og personlig bruk. Siden QR-kode kan lagre et svært stort antall alfanumeriske tegn, og at QR-kodebildet leses svært hurtig inn, er det svært godt egnet til optisk lesing av data. Et eksempel på slik data er adresse, der mottakerens navn, adresse samt andre data leses inn i løpet av en brøkdel av et sekund.
(fra wikipedia)

Men annen, personlig bruk har dukket opp, efterhvert som mange andre fikk øynene opp for disse merkelige kryptiske tegnene.
En QR kode kan legges inn på et reklameskilt, og du kan pekte iPhonen din på det, og få informasjon rett i telefonen. Du kan scanne koden fra en tv-skjerm for å delta i konkurranser eller få vite mer om et produkt, kjøpe kaffe med den, bestille mat eller linke til en website eller et foto.
update: på bussholdeplassene til Kolumbus (Rogaland Kollektivtrafikk) har alle rutetabellene sin egen QR kode; scann den med telefonen, og du får opp når neste buss kommer:

illustrasjon: kolumbus

Nå kan du også selv med en enkel QR-generator (som f.eks. QR-Generator fra Wicked Bytes UG) lett lage din egen QR, med URL, tekst, vCard informasjon, e-mail adresse, koordinater for GPS , og SMS. Ferdig QR kan for eksempel brukes på et visittkort, på en t-skjorte, eller i reklamesammenheng  (den du ser ovenfor, inneholder f.eks. URLen til min website).

For å lese QR-kode på din iPhone må du ha en QR-reader som en app. På App Store /iTunes Store finnes flere, og den raskeste og beste jeg fant, heter i-nigma. Den er lynrask, og attpåtil gratis.

Selvfølgelig har kreative sjeler sett muligheter i det spesielle grafiske uttrykket, som også er litt hemmelighetsfullt (bare de som vet hvordan, kan lese koden…). Firmaet Lendorf Kaywa (stilig website, følg space invaderen…) var tidligst ute (tror jeg, i 2007) med sine Space Invader skjerf med QR-kode på. De laget en limitert utgave på 500 eksemplarer, som alle forsvant som dugg for solen. Sold Out.

kilder for denne posten.
• Wikipedia om QR-kode her
.
•  Graphic Arts Magazine  her
 the Globe and Mail, Toronto: what is QR code?

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: