Zapfino…


Hermann Zapf
 (f. 1918) har, som mange av dagens kjente eldre skriftdesignere (Matthew Carter, Massimo Vignelli, for å nevne noen), vært med på hele den typografiske utviklingen, fra stempler for blysats, videre til film- og fotosats osv., til dagens digitale verden. Zapf lærte seg selv kalligrafi i meget ung alder, og takket være en stadig drivende interesse for bruk av computere og utarbeidelse av programvare for typografi, kunne han tilslutt presentere Zapfino (som du nok har på Mac-en din, og som header her er gjort med), basert på kalligrafiske eksempler han laget i 1944. Historien om Zapfino, og alt det andre han har holdt på med i faget, kan leses i hans egen livshistorie, slik han forteller den, — også med et glimt i øyet, for Linotype. Den kan lastes ned som en PDF hos Linotype her.

Linotype har begynt å digitalisere filmene sine, ( link her )
Den lille filmsnutten «Calligraphy», som Zapf forteller om hvordan ble til, kan sees der. Hermann Zapf beskriver hvordan han sitter og skriver på en acrylplate som bord, med lys bak seg, mens fotografen ligger på gulvet under og filmer opp mot Zapf!  …

Interessant å lese om hans oppvekst i Tyskland under begynnende Nazi-styre, problemene medå få arbeide som anti, krigstjenesten, så efterkrigstid ( i 1946 måtte de levere tilbake lyspærene til vaktmesteren, efter forelesningene, lysærer var mangelvare…), og om hans brennende interesse for computere og deres bruk i typografi. Han har hele tiden vært on the cutting edge innen faget (bokstavelig talt er et godt uttrykk i denne sammenheng!), med stadig samarbeide med ledende datafolk i USA.

Han laget En film om hensikten med og teknikken i kalligrafi. Zapf laget design for Hallmark Cards, og denne filmen ble laget under et av hans besøk der (1967). Nesten rørende i dag å se slutten på filmen, med hva som dengang var bilder av hightech computere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: