om Zapf dingbats…

Jeg har tidligere nevnt Hermann Zapf, kalligraf og skriftdesigner, en nestor om noen innen typografi og grafisk design. Kjent for bl.a. Optima (1958); Palatino (1950); Zapfino (1998); Zapf Chancery (1979); og ikke minst for oss Mac-brukere: Zapf Dingbats (1978), en av de originale fontene i den første Macintosh.

En visuell hyldest til Zapf Dingbats dukket opp nå, og gjengis nedenfor. Zapf tegnet på Dingbats gjennom en periode på 6 år, 1200 skisser ble laget, av disse valgte han til slutt ut 300. Fonten ble lansert av ITC (International Type Corporation) i 1978.

En artig historie: Zapf Dingbats fikk noe uventet berømmelse og oppmerksomhet i 1994, da David Carson, Art Director og dengang en svært så typografisk radikal redaktør av tidsskriftet Ray Gun, publiserte et helt intervju med sangeren Bryan Ferry i to-sidig oppslag satt med Zapf Dingbats. Fullstendig uleselig selvfølgelig for noen som ikke kjente fonten, og eventuelt kunne prøve å dechiffrere teksten. Carson gjorde det visstnok fordi han syntes intervjuet var usedvanlig kjedelig, og endte derfor med Zapf Dingbats som en passende font, i håp om å gjøre intervjuet interessant igjen (kilde: wikipedia, min oversettelse).

Filmen (teksten er selvfølgelig satt i Optima) kan være en liten påminnelse om at dingbats kan brukes til mye, og kan fungere godt som grafiske elementer i seg selv, eventuelt også som enkeltstående figurer, forstørret  (> 75 MacTips, #44).

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: