ortografi og typografi…

tastaturet på en Linotype blysettemaskin, ikke akkurat QWERTY…

 

Typografi henger også sammen med ortografi (også kjent som rettskrivning); begge ord har samme greske ordstamme graphè, «skrift», som kommer fra «å male, skrive el. risse». Orto kommer fra orthos, «korrekt»/«riktig», mens typo kommer av típos, dvs. slag, figur eller avtrykk (kilde: Wikipedia, som alltid: interessant stoff også på tema typografi, les mer …).

Dagens tekstbehandlingsprogram har retteprogram, men en tekst krever likevel et vaktsomt øye selv efter at du har kjørt dette, siden det (foreløpig) ikke er noe retteprogram som klarer å takle grammatikk og syntaks. Småord kan være riktig skrevet, men likevel gi feil i syntaks.

En annen sak er orddeling; slå på automatisk orddeling, og mye rart kan skje (pil-spiss og pils-piss er ikke det samme). Det er ikke blitt bedre efter at avisenes journalister fikk anledning til å skrive tekstene rett inn på sidene.
Før i tiden var trykkerienes faktor en viktig mann, som bl.a. sjekket manuskripter for ortografiske og andre feil, før de gikk i trykken (i dag er yrket faktor så totalt forsvunnet, at det selv med Google ikke er mulig å finne selv engang en beskrivelse av hva yrket besto i).

I stedet for å irritere seg, gjorde noen astronomer (!) ved Universitetet i Oslo noe med dette. I 1997 stiftet de foreningen AMO, «Astronomer mot orddeling», og har siden kjempet en utrettelig strid, ikke mot orddeling i seg selv, men mot det som egentlig heter særskriving, og feil bruk av dette. Som f.eks. å skrive «lamme lår» istedenfor «lammelår» …  Hvorfor foreningen heter «mot orddeling» når den egentlig burde hete «mot særdeling», siden orddeling jo er lov, er forklart på deres hjemmeside.
Der finnes Orddelingstoppen, som har noen tildels heftige eksempler, og mye annet interessant for den som er opptatt av sprogkultur.

Sjekk også OBS-siden, pkt. 15, med opplisting av de mange interessante undergrupper i AMO, som f.eks. undergruppen ØFA (Økonomer for anførselstegn), eller AMOAMO (AMOs anti-Microsoft-organisasjon), en undergruppe «som mener blant annet at Microsoft Word er ansvarlig for mange meningsløse særskrivinger».

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: