Norsk Grafisk Museum: Stavanger!

I tilknytning til forrige posting om Hamilton Wood Type & Printing Museum, må og skal nevnes at vi også i Stavanger har et grafisk museum viet typografi og trykk. Et noe mindre format, men landets eneste, såvidt vites. Norsk Grafisk Museum ligger i Bjergsted, og med en imponerende samling godt tatt vare på, sikret fra dengang de mange trykkerier i Stavanger-regionen gikk over til det digitale. Kasser på kasser med blysats gikk den gang på dyngen, men noen ildsjeler var påpasselige, og sikret uerstattelige klenodier for eftertiden.
Museet har alt fra en rekonstruksjon av Gutenbergs første støpeform for enkeltbokstaver i bly (se bilde nedenfor), til et fullt funksjonerende setteri, med flere aktverdige trykkpresser. Alt fra en «Heidelberg vinge» til en fullt funksjonerende Linotype settemaskin. For oss som har opplevet et gammelt avistrykkeri, med rekker på rekker av settemaskiner, er bare lyden et dypdykk i nostalgien…

Trykkpresser og annet utstyr driftes av museets venneforening. Museet er bare åpent på onsdag 11-14 og første søndag i måneden 11-16, men da demonstreres setting av tekst i blysats, trykking på håndpresser, og ikke minst er det mulighet til å se en skikkelig Linotype-settemaskin i aksjon. Skoleklasser kan bestille omvisning til andre tider, og kan også få være med på enkle workshops. Et prisverdig initiativ, nyttig både for elever og nok også deres lærere efterhvert, som har vokst opp i en digital hverdag.

Gutenbergs støpeform: starten på det hele…

interiør, Heidelberg «vinge» i forgrunnen

 

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: