nyttårsforsett passord?


Snart nytt år (eller Nyttår! om du vil), og tid for De Gode Forsetter. Også når det gjelder valg og bruk av passord. I et intervju hos aftenbladet.no (link her) nevnes ting jeg tror noen og enhver kan nikke gjenkjennende til. Hans Petter Østrem, pressetalsmann i sikkerhetsselskapet Symantec, sier bl.a. følgende:

I april, mai og juni er Sommer10 og Sommer2010 populært. I november og desember blir Vinter2010 en «sikker» vinner. Også ordet mandag blir hyppig brukt. Mye mer enn andre ukedager.
(…)

– Vi er enkle sjeler, så vi velger ofte det som er enkelt for oss. Det kan være navnet på konen, hunden, ungene, bilen, bostedet eller hytten. Dette er ganske åpenbare ting, som en bør unngå i passord.

Problemet er selvfølgelig at kompliserte passord ofte glemmes, i mengden av alt annet man skal huske på: PIN-koder og alle andre koder til kredittkort, bensin, osv. Ofte er dette også steder hvor man ikke får lov til å endre koden til noe eget. Så står man der en dag og skal ha bensin, og trykker entusastisk på koden til det andre kortet… for ikke får du lov til å skrive koden ned noen steder, og helst skal du lære den utenat og brenne brevet med koden umiddelbart. Når det gjelder passord og innlogging, så lever vi i en digital MellomTid, inntil noen får orden på dette (Iris scanning er underveis… glem passord!)

Det er hjelp å få. Mac OS X har lenge hatt en innebygget passordgenerator: Passordassistent. Hver gang du blir bedt om et passord, dukker det opp et lite nøkkel-ikon. Klikk på det, og du får opp Passordassistent. Velg vanskelighetsgrad og lengde, skriv inn et forslag, og stolpen viser om det er noe å fortsette med …
se 75 MacTips  #73 «om sikring», og les mer om å opprette sikre passord hos Apple her.

Passordassistent

Sitter du med flere forskjellige passord og innloggingsnavn som du ikke får endret på, eller er lei av å lage opp nye, så kan alle disse samles i et hovedpassord, med et program som for eksempel  1Password fra Agile Web Solutions. Det finnes sikkert andre tilsvarende, men 1Password har holdt på siden 2006, og får mye skryt. Dertil ser det Mac-bra ut på skjermen, og er lett å bruke.

Ikke minst fordi det hele kan styres fra menylinjen. Når du er inne på et nytt sted, vil 1Password spørre deg om du ønsker å lagre brukernavn og passord for dette stedet, og bekrefter du, behøver du ikke tenke mer på å huske passordet der. Neste gang klikker du på nøkkelikonet i menylinjen, skriver inn det faste hovedpassordet, og 1Password legger inn for deg.

1Password

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: