om å scanne

eller «skanne» (litt usikker her på hva som egentlig brukes på norsk?). Jeg har inntrykk av at det å drive med dette, er på retur? Bortsett fra innenfor regnskap og denslags, hvor alle slags regninger nå sendes til Brønnøysund for å bli «scannet» og returnert til de diverse som skal attestere disse, i sinnrike programmer for attestasjon, ofte kalt «portaler».

Men en liten A4 scanner på hjemmekontoret er ellers en praktisk ting å ha. Enten for å sende noe fra en avisside til noen, eller også for å digitalisere gamle familiebilder og dokumenter (du kan f.eks. scanne direkte inn til iPhoto). Dessverre er de fleste scannerprogrammer nokså kronglete å finne ut av. Av egen erfaring setter jeg HP-scannere blant disse, og savner de gamle Agfa-scannere, som hadde et kjempebra program for scanning: ScanWise. Dessverre bukket Agfa under i scannerkrigen.

På Mac kan du med fordel bruke Image Capture (som kommer med OS X: se under Programmer). Det ble i sin tid laget for å laste ned bilder fra et digitalt kamera, skalere dem for e-mail osv., men så kom altså iPhoto med alt dette og mer til, og Image Capture gikk i glemmeboken (ikonet viser jo at det er en stund siden …kom med OS X 10.0 i 2001). Men det har hengt med i OS X, og er fullstendig redesignet nå i Snow Leopard. Det er et fullverdig og Mac-vennlig scannerprogram, som anbefales på det varmeste (mer på min MacHjelp-side her, under MacTips # 51).

Selv har jeg en EPSON Perfection VP10, som i tillegg til å gjøre det den skal, også ser svært bra ut — viktig når den skal dele bordplass med en Mac!

Men en scanner kan gjøre mer enn bare å sende dokumenter til Brønnøysund.
En gammel favorittbok, «Start with a scan» finnes fortsatt å få på Amazon (kom i nytt opplag for noen år siden). Den anbefales for alle som har lyst til å eksperimentere med å forandre råscannede bilder (og ikke minst objekter), til anderledes utseende illustrasjoner. Den dekker de tekniske sidene av å scanne, men ikke minst, og vesentlig, så fokuserer den på hvordan alt mulig kan scannes og brukes i forbindelse med kreativ illustrasjonsvirksomhet. En inspirerende bok.

John MacWade, fra blad/senere nå website Before & After Magazine, (som forøvrig anbefales!) skriver bl.a. som følger:
«This book thinks it’s about scanning, but actually it’s about creativity. You’ll find stuff to do — dozens of innovative, eye-pleasing projects —things you’d have never thought of—that will expand your design horizons overnight

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: