«oops! — har noen sett min MacBook?»

Undercover

Med Mac-ens økende popularitet, øker også onde menneskers lyst på en Mac de ikke behøver å betale for. Jeg har tidligere nevnt mulighetene for å installere et sporingsprogram fra Undercover.  I tilfelle tyveri, varsler du Undercover, som så begynner å spore maskinen når den kommer på nett. De får opp IP-adressen hvor utstyret brukes, og Mac-ens kamera tar bilder av vedkommende som sitter foran skjermen, og programmet tar også screenshots av hvilke sites som besøkes. Neste trinn er at Undercover kontakter politiet på stedet, som får bevismaterialet, og  som så kan ta gjerningsmannen på fersken. I Stavanger for et par år siden, ble dette den lykkelige (for eieren) utgang på historien. Politiet var også fornøyd.

Men uha!, så skriver aftenposten.no (link her ) om studenter i Oslo som nettopp hadde sporingsutstyr på sin Mac, og fikk både bilder og adresse på tyven, men det var noe som Oslo-politiet ikke mente var nok til å handle på. Så da er man jo ikke så veldig hjulpet likevel…

Og én ting er å miste Mac-en, men hva med  innholdet? For selv om du efter en tid i beste fall får igjen Mac-en din, hvordan kjennes det å vite at andre har vært inne og gått gjennom hele harddisken? Vedkommende student var naturlig nok engstlig for ID-tyveri, ut fra alt han hadde liggende av personlige ting på Mac-en. Og det har vel de fleste. For iPhone har Apple gitt elegant mulighet for fjernsletting av innholdet på en tapt iPhone, men foreløpig finnes ikke en slik mulighet for en tapt MacBook eller for den saks skyld en stasjonær Mac. Kanskje noe slikt kommer en dag, men inntil da, hvordan sikre seg, i denne grimme tid? Amerikanske kilder (Agile Web Solutions) hevder at så mange som 10 % (!) av alle bærbare stjeles hvert år.

Over the lifetime of a Mac, there’s a fifty-fifty chance that bad things will happen to it. And when your Mac’s gone, you will be very sorry unless you have both encryption and backups.

FileVault er Apples eget krypteringsprogram, som du har allerede som del av OS X , og som du finner på Diskverktøy (se også 75 MacTips #73).

FileVault sikrer Hjem-mappen din ved å kryptere innholdet. Filene krypteres og dekrypteres automatisk mens du bruker maskinen. Naturlig nok kan dette ta noe tid på maskinen, og en annen ting er at filene krypteres med påloggingspassordet ditt. Glemmer du dette, og ikke heller husker hovedpassordet, så har du lagt egget, og dataene dine forblir låst. Punktum. En annen ting er at FileVault ikke er er helt grei å bruke hvis du kjører backup med Time Machine…

Men en annen (og ikke fullt så kategorisk!) metode er å sikre bare en eller flere mapper hvis innhold du ikke vil dele med resten av verden. Dette kan du gjøre ved å lage passordsikrede diskfiler (Disk Images) av mappene. Gå til Diskverktøy som du har i Programmer (se også 75 MacTips #54), og velg Arkiv > Ny > Ny diskfil fra mappe:


Standard Åpne-dialogrute kommer opp, du velger ønsket mappe, og ser at arkiverknappen nederst til høyre nå heter Diskfil. Klikk, og du får en rekke valg: navn på den nye diskfilen; hvor du vil lagre den; format (les/skriv eller bare lese); og så det viktigste i denne sammenheng, krypteringen. Her er det to valg, og den viste her, 128-bits, anbefales (den andre tar laaang tid, og du jobber vel ikke for PST?). Så er det klart for Arkiver, og du blir bedt om å gi diskfilen et passord. Velger du et passord med skikkelig vanskelighetsgrad (bruk evt. passordgeneratoren: se 75 MacTips # 73), er det bare du som har tilgang, og så har du gjort det du kan, i tilfelle det verste skulle skje…

En ekstra kul sak, som få er klar over, er at hvis du velger Tom diskfil (Sparse Image) i stedet for fra mappe, så kan du ordne deg med en tett og forseglet passord beskyttet diskfil som starter liten, men som utvider seg efterhvert som du legger mer i den. En vanlig diskfil er låst i størrelse, mens denne diskfilen vokser efter behov. Kul sak:

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: