Susan Kare’s Greatest Hits

Du ser flere av dem hver dag, når du jobber med Mac-en: Susan Kares ikoner. Da Steve Jobs presenterte den aller første Macintosh i 1984, så var det Susan Kares lille smilende Mac-fjes («happy Mac») som dukket opp når den bootet opp — det første mer menneskelige ansikt på en personal computer noensinne.

Susan Kares arbeide med det opprinnelige ikon-settet, de opprinnelige systemfont- familiene og ikke minst Mac-ens visuelle interface generelt, var kritisk for Mac-ens suksess. For da hun startet på denne jobben, fantes det rett og slett ingen eksisterende ikoner: bare kommando-ord i bokser. Det var det hele — rart å tenke på i dag, hvor vi trykker og klikker på alle verdens forskjellige «icons» når vi vil ha gjort noe.

Susan Kare hadde en kunstbakgrunn (Ph.D. in Art), og hadde aldri vært borte i computere. Hun ble engasjert via en gammel skolevenn, Andy Herzfeld (en av de opprinnelige Mac-wizards), og jobbet tett med gruppen som utviklet programvaren. Når de fikk behov for et ikon, så fikset hun det, innenfor rammen dengang av hele 32 x 32 piksler (!). Mange av disse er med oss fortsatt: den opprinnelige papirkurven (som var et amerikansk søppelspann), armbåndsuret (andre valgte timeglass, hun syntes et moderne armbåndsur passet bedre), dokument, men ikke lenger diskettsymbolet og fontkofferten — og ett ikon du ikke ser lenger, men som var fryktet, hvis du har jobbet på Mac noen år:  bomben (— for Inspector Clouseau-fans: The Bømb…).


Men hun laget ikke bare ikoner: mindre kjent er at hun også er designeren bak fontene Chicago (den første), og senere Monaco, New York og Cairo. Gamle Mac-ere vil ha minner her!

Les mer om Susan Kare og hennes computer icons i en god artikkel hos hos Computer Arts her. Hun lager fortsatt ikoner, og mye annet.
Som Le Corbusiers en gang sa det: «Good design is intelligence made visible».

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: