Helvetica eller Helvetica Neue?

Som for Times (se posting nedenfor), har mange oppdaget at det også finnes to utgaver av Helvetica: — noen oppdager at de også har Helvetica Neue på Mac-en. Så hva er forskjellen her?
Enkelt nok, i dette tilfellet: for når det gjelder Times, hvor det er den nye som er den gamle, så er det for Helvetica ganske enkelt den nye som er den nye.

Helvetica Neue (neue = tysk: nye) er en bearbeidelse D. Stempel AG (Linotypes datterfirma) gjorde i 1983 av den originale «gamle» Helvetica fra 1957 (man kan snakke om Helvetica ver.2.0). Som følge av Helveticas enorme popularitet ble det efterhvert behov for, og ønsker om, flere varianter og «vekter» enn de opprinnelige. Diverse kjente fontdesignere var inne i bildet, og laget sine varianter, i forhold til hva de syntes manglet. I tillegg kom det at teknologien forandret seg: det kom utgaver for fotosetting og efterhvert digitalt. Det oppstå, som for Times, forskjeller i vekter, vidder og spacing. Overhøyder på enkelte bokstaver var forskjellig, osv. Så tilslutt, når teknologien på 80-tallet gjorde det mulig med full digital frihet, var det tid for en full bearbeidelse, med utvidet antall varianter, og hvor alle var samstemte: Helvetica Neue (den er også kommet som OpenType Pro (2004), med støtte for allverdens sprog, og med OpenTypes mange finesser).

Så hva er nytt, og forskjellig fra den opprinnelige? En artikkel av Ilene Strizvers på www.font.com, beskriver forskjellene godt. Illustrasjonene nedenfor (som alle er tatt fra denne artikkelen), forklarer nyanseforskjellene godt, når det gjelder utformingen av de enkelte glyffer.

— men  selvfølgelig, blant fontophile er det mange meninger om hva som er korrekt og bra, og enkelte innlegg omkring på blogger synes ikke alltid at alle justeringene er til det bedre. Men det er opp til (det øvede) øyet som ser. Se selv, og sjekk Mac-en din!

Noen bokstaver, som versal M er blitt strukket, for bedre balanse (H.Neue til høyre)

noe større bredde på tallene (H.Neue nederst)

Neue Helvetica, alle vekter

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: