spiller fonten noen rolle?

BBC News Magazine har nylig oppgradert sin website (bildet over er fra denne), og har i dag en interessant artikkel omkring tema valg av ny «font». Heading er beholdt i BBCs standard Gill Sans, men i stedet for Verdana forbåde Mac og PC, har de nå valgt Arial for PC-brukerne, og lykkeligvis Helvetica Neue for oss Mac-brukere. Hvorfor de valgte vekk Matthew Carters Verdana, sies det ikke noe om. For min del, er Helvetica et godt valg, men kjipt for PC-brukerne bare å få en «billig-Helvetica».

Artikkelen tar interessant nok også for seg forskjellen på engelsk på henholdsvis «font» og «typeface», som jeg ser som tilsvarende norsk standardbruk av «font» i stedet for «skriftsnitt». Hos oss har «font» fullstendig overtatt, og forsåvidt greitt nok, må man vel si. For som BBC forklarer: i tidligere tider ble hver størrelse av den enkelte skrift produsert som en enhet (faktisk som en egen kasse i setteriet), mens en «font» i dag inneholder ikke bare alle de forskjellige digitale skriftsnittstørrelsene, men også alle diakritiske tegn i tillegg. Og snakker vi om de nye «Open Type» fonts, så har de opp mot 65.ooo tegn, eller glyphs, og dekker alle kjente vestlige skrifttegn. Våre sære Æ,ø,å inklusiv, men også greske, kyrilliske, bulgarske tegn, osv.

les BBC artikkelen her

Stikkord: ,

2 kommentar to “spiller fonten noen rolle?”

 1. andreas Says:

  Jeg sier ofte skrifttype. Er det feil?

  • macbasics Says:

   På norsk er korrekte fagtermer enten skrift, skriftsnitt, skriftfamilie osv., avhengig av ønsket presisjonsnivå. Betegnelsen skrifttype brukes såvidt jeg vet bare på dansk (typografien har fra gammelt av sine nasjonale særegenheter, se bare på forskellig form på anførselstegn, selv innenfor Skandinavia).

   På norsk brukes også nå engelske font om og av alt og alle innen grafisk design, til gremmelse for purister, men som korrekt brukt egentlig gir mulighet for en ytterligere og ønskelig differensiering: mens en skrift er formuttrykket, det du ser, den visuelle formen av f.eks en 10 pt. Garamond Book, så er en font den digitale utgave av en skrift, mao. det du har på Mac-en din, alle punktstørrelser, tegn og symboler.

   font is what you use, and typeface is what you see» -Norbert Florendo)

   På engelsk går forøvrig også stadig diskusjonen omkring Font eller Typeface, og det kan jo være en trøst at selv tunge font-gurus fortsatt ikke er enige om hva som er best.
   Mer på The FontFeed

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: