gotisk, humanistisk, geometrisk?

Innenfor norsk typografi sorterer vi (eller iallefall endel av oss…) skriftfamiliene i 8 hovedgrupper (typiske –og gode! representanter nevnt i parentes): Gammelantikva (Garamond); Overgangsform (Times); Nyantikva (Bodoni); Egyptienne (Rockwell); Sans Serif (Helvetica— hva ellers?); Tegne- og skriveskrifter (Zapfino); Fantasiskrifter(altfor mange!) og Gotiske (Fette Fraktur):

Når man så begynner å få orden på dette, oppdager man at på engelsk har gruppene både andre navn, og andre medlemmer.

Kjært barn har mange navn. Sans Serif (fra fransk: uten (sans) seriff) klassifiseres her som «gothic» (Helvetica (Max Miedinger 1957, Univers (Adrian Frutiger 1957), «geometric» (Futura, tegnet av Paul Renner i 1928) eller «humanistic» (Gill Sans, tegnet av Eric Gill , også i 1928).
Inntil 1916, da Edward Johnston laget sitt berømte skriftsnitt for London Transport (fortsatt i bruk), ble de fleste sans serif skrifter kalt for «gothics», eller «grotesker» i England — også her i Norge. Litt uklart hvorfor dette litt underlige navnet ble valgt; noen mener det er fordi de så groteske (stygge) ut i forhold til de vanlige seriffskriftene, eller kanskje fordi de mest ble benyttet til display og derfor sammenlignet med 1800-tallets plakatskrifter.

Gotiske sans seriffer har generelt ikke-proporsjonale bokstavbredder, mens de geometriske har fått navn på grunn av at deres former er basert på passer og og linjal. De kan føres direkte tilbake til idealene fra Bauhaus-bevegelsen i Tyskland på 1920-taller. De ble opprinnelig laget som et alternativ til den da vanlige tyske frakturskrift som brødtekst (i bruk opp til 1923).

Bauhausbevegelsen (1919 – 1933) er et spennende tema for også for grafisk designinteresserte, den er så og si «bestefaren» til alt som kom senere innenfor grafisk design. Les mer  her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: