et sitat om typografi

Adrian Frutiger er om noen, The Grand Old Man innen typografi og skriftdesign. Født i 1928 (samme år som Gill Sans og Futura!), og fortsatt aktiv innen skriftdesign. Utallige er hans mange skriftsnitt, siden han laget Univers, og senere skriften for De Gaulle flyplassen i Paris, et skriftsnitt som til slutt fikk hans eget navn, Frutiger. Begge har siden har vært standardskrifter i en enhver dannet typophils bibliotek. Frutiger har vært med fra starten, fra dengang man skar bokstaver i metall (derav betegnelsen skriftsnitt), og opp gjennom alle fasene i blysdats til tidlig digitalt, og til våre dager, hvor han fortsatt oppdaterer og tilpasser sine skriftsnitt for firma Linotype GmbH til en stadig mer digital hverdag.

I forbindelse med hans 80 års dag utgav Swiss Foundation Type and Typography en fet bok om ham og alle hans skriftsnitt: «Adrian Frutiger Typefaces. The Complete Works». Og når man i Sveits sier «the complete works», så er det alvorlig ment. Boken er utgitt av Birkhäuser, ISBN 978-3-7643-8581-1. 460 sider. 25 x 31 cm (for hardcore typophile: tilgjengelig bl.a. på Amazon, både i tysk original, på engelsk — og på fransk; man er i flersproglige Sveits, må vite).

Men bakgrunnen for disse bemerkninger omkring Herr Frutiger, er at jeg drev research i forbindelse med en forelesning for skolens 3.års elever omkring temaet «Skrift som grafisk element». Med andre ord; «Das Ding an sich» som Immanuel Kant ville sagt det: Bokstaven selv. Og i nevnte bok, helt til sist, som en vakker oppsummering av hans virke, fant jeg følgende sitat av Frutiger:

«The essence of a sign is like a pure tone in music.
The exterior form, however, is what makes the sound.
«

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: