Glyphs? glyff…

Typografi og valg av skrift er ikke bare minuskler og versaler (små og store bokstaver, hvis du ikke er her ennå), men hver font har også en god del andre tegn som er kjekke å ha, og som man ikke alltid tenker over at også skal være med.

Førsteutgaven av Adrian Frutigers «Universe« inneholdt ialt 35 000 enkelttegn (glyphs) for å få med alt i de 21 snittene. For den saks skyld: da Gutenberg støpte sine første (og verdens første) metallbokstaver, for sin bibel, laget han i alt 290 typer, ikke bare en av hver boksav. Han hadde også med diverse antall ligaturer, for at sluttproduktet skulle ligge så nær opp til det håndskrevne originale som mulig.

Har du problemer med å finne riktig glyff for korrespondansen med din venn i utlandet, kan du selvfølgelig slå på «Tastaturvisning» som slås på under Systemvalg > Språk og tekst > Tastatur og tegnvisning.
En enda bedre sak er programmet PopChar fra ergonis software. Du får lagt inn en liten «p» i menylinjen, og ved å klikke denne får du opp en full oversikt over alle bokstaver og glyffer i fonten du holder på med, kan finne det du skal ha, og sette den rett inn i dokumentet med et klikk. Samtidig kan du bla deg gjennom tilsvarende tegn i alle dine andre fonter, lete efter samme tegn i forskjellige fonter, osv. Flott program; se screenshot nedenfor.
Deres to andre program, KeyCue og Typinator er også svært bra og nyttige, og anbefales.
popchar_screenshot

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: