Snow Leopard sluppet

leopardVanligvis når det slippes oppdateringer til programvare, så er det stadig flere «bells and whistles», = mer av alt, og det er ikke alltid det du trenger. De fleste av oss kommer inn under 80/20 prosent regelen: 80% av oss trenger bare 20% av alle funksjonene i et stort  (og dyrt) program. Med Snow Leopard (Mac OS X 10.6) har Apple gjort det anderledes. For første gang i historien (tror jeg det må være) har de sluppet en oppdatering som reduserer størrelsen på programmet, men som samtidig øker hastighet og ytelse. «Leaner and meaner». Det var dette ryktene meldte om tidligere, og når Snow Leopard nå er her, stemmer det:

Når du installerer Snow Leopard som en update på din 10.7 Leopard, frigis 7 Gig plass på harddisken.

Programmer åpner raskere, spesielt Apples egne. Finder har blitt raskere: start fra «Dvale» går dobbelt så raskt, og «Slå av« opp til 80% raskere. Det synes som om alt er gått over og blitt strammet opp.

Apple har ikke helt klart å holde seg på enkelte steder, så vi har fått endel nye funksjoner, som at klokken nå justerer seg automatisk når du forflytter det til nye tidssoner. Legger du en mappe i docken, kan den åpnes i grid og rulles gjennom der. Icon-størrelsene kan nå blåses opp til 512 x 512 piksler (fire ganger større enn i Leopard), og du kan faktisk nå se en QuickTime-film direkte i icon view. AirPort menyen viser nå også signalstyrken til alle tilgjengelige nettverk. Printerdrivere oppdateres automatisk gjennom Programvareoppdateringen (o fryd! – slipper å sjekke hos hver leverandør).

Et annet eksempel på hvordan ting går raskere, er iChat: der trenger du nå bare en tredjedel av tidligere båndbredde for å se DVD-lik kvalitet, i 640 x 480 oppløsning. Snow Leopard trenger bare 300 Kbps, mot 900 Kbps i Leopard.

En fyldig oversikt over hva som er gjort finnes hos Apple her
———————————-

Mest spennende for oss som har en god del 3dje-parts programmer ombord, er selvfølgelig hvordan disse vil virke mot Snow Leopard. Det er derfor Apple slipper tidligere utgaver ut til programutviklere så snart de kan, så de får tid til å oppdatere egne programmer før Apple slipper publikumsutgaven. Med erfaring fra tidligere slipp, kan det være at det ene eller andre ikke har rukket å oppdatere seg ennå. En god oversikt over hvilke programmer som er oppdatert og OK for Snow Leopard, hvilke som foreløpig ikke går, osv. finnes på denne Snow Leopard Compatibility List.
Det er en gratis Wikidot site, som kan oppdateres av alle som har noe å si. Nok et eksempel på hvordan Internet kan brukes; den blir nå kontinuerlig oppdatert efterhvert som folk omkring i verden sjekker sin Snow Leopard og finner ut om ting virker eller ikke. Kul sak, og nyttig!.

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: