om presentasjonsteknikk (II)

Mye av årsaken til «Death-by-PowerPoint» er at teknikken kommer i veien for budskapet (og her stiller PowerPoint og Keynote prinsipielt likt). Altfor mange maler tilbys, med stadig flere effekter (3-D for eksempel, for grafer: fancy, men visuelt forvirrende), og disse fører brukeren inn på veier hvor man selv ikke lenger styrer. Selv wow-faktoren ved Keynotes mange nye overganger fortaper seg efterhvert. Særlig hvis det kommer en ny med hver slide…

Å lage en mediapresentasjon på skjerm, har nå mer med film å gjøre, enn med å produsere en trykksak. Ikke uten grunn benytter filmskapere seg av «storyboards«, der de i skisseform (blyanten igjen!) visualiserer scene for scene. Metoden er like god å bruke når du skal i gang med å planlegge en presentasjon. Har du jobbet gjennom presentasjonen på denne måten, trenger du ikke mange notater underveis, og tilhørerne får se en på podiet som vet hva han skal snakke om, som vet hva som er poenget ved å stå der i det hele tatt — og en som ikke går i lås hvis projektoren ikke funker.

Keynote har en visningsmodus som heter «Light Table» (View > Light Table). Dette er en mye bedre måte å se sine slides på enn den vanlige, hierarkiske i en venstre kolonne. Light Table er «the next best thing» til å lage seg et skikkelig storyboard. De forskjellige slides kan flyttes omkring på, og du får en god visuell oversikt.

keynote light table

Men igjen; teknikken kan også her hindre fri flyt av idéer. Som det sies et annet sted: «av og til er det enkleste det beste». Har man tilgang til en stor tavle eller whiteboard, kan punkter og temaer lett skisseres opp, eller som Garr Reynolds (og andre) anbefaler: bruk Post-It lapper for hver slide. Lette å flytte omkring på, nye tanker og idéer kan lett legges til, og det viktigste — du mister ikke oversikt over flyten i presentasjonen.

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: