the 100 Best Fonts Of All Time (?)

Hitparade og rankingliste er ikke det man oftest forbinder med fonter. FontShop (stort og seriøst fontfirma, startet i 1989 av fontguru Erik Spiekermann) har likevel laget en interessant liste, delvis basert på egne salgstall, men i tillegg vurdert og siktet av en internasjonal jury av seriøst fontophile (som bl.a. Roger Black). Ekspertlister er et mye brukt og greit hjelpemiddel for utsortering fra et overveldende tilbud. Det tilhører de grunnleggende kulturstrategier… innen bildende kunst, musikkindustri, litteratur eller sport. Vi har (som oftest) tiltro til de personer og objekter som får topp-plaseringer (dessuten er det alltid morsomt å sammenligne slike lister med ens eget favorittutvalg). Med et stadig voksende tilbud av nær 40.000 proff-fonter, er det lett å få valg-vegring.

Mac-en din kommer forøvrig med et svært godt fontutvalg, ferdig installert: og Apple har betalt lisensene for deg (dessverre, hvis du insisterer på å bruke MS Word, så installerer denne i tillegg en bråte med med fonter du aldri vil bruke (nevnte jeg Comic Sans?), og ingenting å gjøre med det, foreløpig). Du finner mer om Mac-ens FontBook program i 65 MacTips # 38.

«The 100 Best Fonts Of All Time»: enig eller ikke enig, her er oversikten. På tysk, som kanskje skaper problemer for noen, men eksemplene er godt lesbare.

Interessant er å se at «de gamle er eldst», her er de 10 på topp: Helvetica (1958), Garamond (1523), Frutiger (1977) Bodoni (1788), Futura (1927), Times (1932), Akzidenz Grotesk (1880) Officina (1990) Gill Sans (1928) Univers (1954).

Eldstemann Garamond, oppkalt efter skaperen Claude Garamond, er ifølge andre lister og oversikter, fortsatt verdens mest benyttede skrift i boktrykk. Harmonisk, god lesbar, ble selvfølgelig produsert i flere tapninger opp gjennom tidene, men Adobes Garamond, laget av Robert Slimbach på basis av Garamonds opprinnelige originaler, er en stadig favoritt blandt serif-skriftene.

For litt eye-candy på hybelen, eller det du kaller kontor, kan du også få et ganske så kult print av  «popular, influential & notorious typefaces» satt opp som det periodiske system (minner fra kjemitimene, anyone?).

Sjekk det ut hos Squidspot, her (det kan også fåes som veggdekorasjon, til å klebe direkte på veggen. Sjekk med hybelvertinnen først…). Hos Squidspot kan du også bestille en t-shirt med din favorittfont på, et lær cover til din Moleskine bok, og faktisk også («by popular demand») et wallpaper til din Mac. Som han sier; «a bit too busy for my wallpaper preference», men det er tydeligvis mange nok typophile der ute…

periodicprint

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: