opp i skyene…

clouds Ikke lenger bare «ut på nettet» — nå er det også «opp i skyene». Cloud computing har blitt det nye hotte begrepet (33.600.00 treff på Google i dag!). For en som lenge har vært opptatt av skyer, riktignok i deres naturlige habitat (medlem nr. 1378 i The Cloud Appreciation Society), er dette en god og riktig utvikling.

Spøk tilside, dette er en gammel idé, som nå i det siste året har tatt av. Cloud Computing er for tiden et av de mest omtalte IT-begrepene. Det er likevel ikke et nytt begrep; konseptet kommer fra 60-tallet, cloud ble tatt i bruk ca. 1990, og begrepet ”Cloud Computing” ble tatt i bruk rundt årtusenskiftet («Nettskyen» er et forsøk på å lage et norsk navn: dømt til å mislykkes, tror nå jeg, akkurat som forsøket på å kalle Apples CoverFlow for «flytvisning» – hallo? Anglifiseringen av norsk er kommet for å bli, og som fransk i sin tid (Willian the Conqueror) bidro til å berike det det engelse sprog, behøver vi ikke være bakstreverske på dette punkt. Bare til orientering: the engelske ordet «bag», kommer i opprinnelig form fra gammelnorsk. So there you are!).

Hovedprinsippet er å flytte lagring av tingene dine opp til en server på nettet, slik at alt det du produserer kan lagres der, og du vil være uavhengig av på hvilken måte du enten laster opp til, eller henter ned stoff fra denne.

Apple begynte forsiktig med sin iDisk tjeneste på .Mac (abonnement) for noen år siden; i fjor ble denne oppgradert til MobileMe, med sterkt forbedret resultat. Med et godt bredbånd, er det lett å laste opp de filene du trenger til MobileMe iDisk, og det du laster opp er tilgjengelig for nedlasting via en nettleser på en hvilken som helst computer (eller også nå faktisk på en iPhone, med siste 3.0 oppgradering).

Har du filer som er for store som vedlegg til en mail, kan de lastes opp til iDisk, velg hvem skom skal ha tilgang, og iDisk sender dem en mail med linken for nedlasting. Dette kan selvfølgelig belegges med passord, og du kan tilogmed sette antall dager nedlasting vil være tillatt.

mobileme on iphotoMange vil kanskje sette mest pris på, og ha mest bruk for, koblingen mot iPhoto. Siste utgave av iPhoto har fått en knapp for direkte opplasting til MobileMe (eller også Facebook og Flickr). Markér bildene, eller fortrinnsvis et album du har laget, og last opp. Du får en linkadresse du kan sende til venner og bekjente (på vanlig Apple-vis klikker du bare på «Tell a Friend», og vedkommende får en pen email med egen knapp for å kobles direkte). Visning kan velges i forskjellige formater; galleri, karusell, slideshow. Det neste fiffige med dette konseptet er at du kan gi andre tilgang til å laste opp sine bilder til ditt galleri. Eller også å laste dine bilder ned til seg.

MobileMe holder all din mail, kontakter og kalender informasjon på plass ett sted; i «skyen», og med «push» teknologi («dytt»?) vil alt innhold ble hold synkronisert mellom Mac, iPhone og web. Automatisk. Alt er oppdatert, alle steder. Jeg har testet dette i praksis, og det funker som en drøm.

“O ! it is pleasant, with a heart at ease
Just after sunset, or by moonlight skies,
To make the shifting clouds be what you please.”
Samuel Taylor Coleridge, Fancy in Nubibus

«O! it is pleasant, with a heart at ease, Just after sunset, or by moonlight skies, To make the shifting clouds be what you please.»

— Samuel Taylor Coleridge, «Fancy in Nubibus«

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: