om presentasjonsteknikk…

«There are no bad presentations apps, just bad presentations»

Disse kloke ord er Andy Ihnatko’s, long-time Apple guru, med fast spalte om computerstoff i Chicago Sun-Times (bloglink til høyre). Jeg fant hans nedenstående råd omkring tema PowerPoint presentasjoner der for noen år siden, før Keynote kom. De er stadig gyldige, og til eftertanke for noen og enhver, — også for de som nå senere har oppdaget Keynote, og synes det er mange kjekke overganger der….

Min oversettelse her:

«Om du PowerPointer til et dusin mennesker eller til tusen, her er noen grunnleggende tips for å redusere chansen for at publikum leverer feedback ved å slippe luften ut av dekkene dine og lager riper i lakken på alle bildørene dine når de til slutt slipper ut:

Færre slides er alltid bedre enn flere slides.

Hele poenget med å komme til et rom, hente seg en plastkopp med sur kaffe, og sitte på harde stoler i en time eller mer, er å se noen presentere innholdet,–selv om innholdet er resultatene fra kliniske forsøk med protesefjernere, eller en forklaring på hvor pengene som skulle gått til nytt regionalt krisesenter tok veien.

Kjøp en trådløs fjernbetjening til laptop-en.

Min favoritt er den til Keyspan (www.keyspan.com, eller på AppleStore). Den er en magisk dings. Den lar deg slippe fri fra bak skjermen på laptop-en, og lar deg kunne vandre rundt, eller gå til lerretet av og til for å understreke et poeng; nå vil ditt publikum høre et ekte menneske i stedet for RoboTalk 2004. Best av alt, det å stå og gå omkring når du gir en presentasjon øker din egen energi og høyner ditt engasjement, og det gjør det mindre sannsynlig at du bruker dine notater som krykke.

Mindre tekst er alltid bedre enn mer tekst.

Folk kan høre på deg, eller de kan lese teksten på lerretet, men de kan ikke gjøre begge deler. Hvis det du skal presentere er så komplisert at du trenger mengder med punkter og detaljer, så gi alle et trykt resymé i stedet for å tvinge dem til å notere alt.

Du er antageligvis ikke så glitrende dynamisk som Mark Twain, og materialet ditt ikke så engasjerende som «Livet i Villmarken». Du kommer ikke til å gjøre det bra ved å lese opp stoff du har gjort klart på forhånd. Ideelt sett, burde du bare ha ett ark foran deg mens du snakker, og det skulle bare være der for å minne deg på presentasjonens hovedpunkter, og at Tom Wjorczctrs efternavn uttales «Wor».

Hvis du ikke kan oppsummere presentasjonen din på ett ark, med stor skrift, da er det noe galt med presentasjonen.

Vær absolutt konsekvent i valg av farver, skriftsnitt og bakgrunn.

Dette er ikke stedet for å demonstrere alle dine (og PowerPoints) ferdigheter og muligheter. Den eneste unntagelse er når du skifter over til et helt nytt tema. Et tittelkort og et stort (og relevant) foto er som å la teppet gå opp for en ny akt i stykket. Men fortsatt må alle titler og tekst være i samme stil.

Du trenger å stresse med tidsforbruk og fremdrift.

Det er ikke noe så drepende som å bruke 45 minutter på kunsthistorien fra de gamle egyptere og opp til til renessansen, og så oppdage at du bare har 10 minutter på å ta resten opp til Pop Art.

God forberedelse er det beste forsvar, men det beste er å ha en form for klokke som teller nedover: legg inn hvor lang tid du skal holde på, og følg med!

(min kommentar: i Keynote har du denne muligheten hvis du velger visning på separat skjerm (under Valg): på din skjerm ser du nåværende og neste slide, vanlig klokke, nedtellingsklokke, og dertil dine egne kommentarer lagt inn nederst. Du kan overraske forsamlingen ved å klare deg helt uten skrevne notater).

Aldri Clip Art. Aldri!!

Clip Art er for 5. klassinger som skal fortelle om solsystemet. Har du lyst på å bli oppfattet som en femteklassing?«

_________


Det er fristende i denne sammenheng å legge inn en link til Garr Reynold’s blog her, hvor han tar en sammenligning mellom Apple’s og Microsoft’s noe forskjellige presentasjonsfilosofi (linken er til 5. november 2005 — ting på Internet forsvinner aldri!). NB! Boken hans på dette tema er en gullgruve, og vil forandre din verden…og dine tilhøreres.


Steve Jobs testet ut alle de nye utgavene av Keynote efterhvert på sine med rette berømte  keynotes (keynote= hovedforedrag: derav navnet på programmet senere) på Apple’s årlige produktpresentasjoner i San Francisco. Se et eksempel på videoen nedenfor, hvor han i 2007 (det er alt lenge siden!) presenterer den aller første iPhone. Lær av en mester!

(Oops! «video has been moved by the user»…sorry about that, men jeg skal se om jeg finner den igjen. Men ellers er du rimelig sikker på treff med søk hos YouTube.


For mer omkring temaet presentasjonsteknikk (og- fallgruber, ikke minst!), anbefales Edward R. Tufte’s bok:

the cognitive style

The Cognitive Style of PowerPoint: Pitching Out Corrupts Within (finnes på amazon).

På bare 23 små sider stikker han hull på meget. Den er tidvis svært morsom, men egentlig også dypt skremmende.
Alle som har sovnet av under, eller flyktet fra, en presentasjon basert på det Tufte kaller PowerPointPhluff, vil gjenkjenne ting som «The Dreaded Build Sequence», «The Awful Chartjunk Graph», the bullet point slide, m.m. (eller kanskje man selv har hatt sine svin på skogen her…).
Tufte kritiserer PowerPoint (og la oss like godt ta med Keynote her) for at det brukes for å guide og berolige den som presenterer, i stedet for å opplyse forsamlingen; outlineren tvinger ideer til å bli arrangert i et unødvendig dypt hierarki, som igjen blir underminert av behovet for å gjenta hierarkiet på hver slide; det fører til simplisistisk tenkning, osv., osv. Her er mye tankestoff!
_____________________________________
Litteratur:
«presentation zen» by Garr Reynolds / New Riders 2008/ ISBN 978-0-321-52565-9
«The Cognitive Style of PowerPoint: Pitching Out Corrupts Within» by Edward R. Tufte / ISBN 0961392169

Stikkord: ,

4 kommentar to “om presentasjonsteknikk…”

 1. Leif Says:

  Nyttig, mye å lære her. Jeg ser du anbefaler Keyspan, er det rekkevidden + laseren som gjør at du mener at den er verd en noe høyere pris enn Apples?

 2. macbasics Says:

  Keyspan er Andys valg (dengang,og jeg burde vel presisere dette). Apples Remote er helt fin, den, vanskelig å gjøre det enklere. Men det mest elegante for en iPhone-eier er selvfølgelig å bruke iPhonen som presenter. Hent ned en liten app fra AppStore («Keynote Remote»), link den med Keynote i Prefs der, og du får sett nåværende og neste slide, pluss notatene. WiFi selvfølgelig, og du trenger ikke være på nett lokalt, men kan sette opp egen forbindelse mellom egen Mac og iPhone. En skikkelig jaw-dropper!

 3. Leif Says:

  Hei, jeg prøvde Keynote remote, men fikk ikke «kontakt» mellom maskin og iPhone – fikk beskjed fra systemansvarlig om at de hadde blokkert dette. Lurer på om det var pga at de ikke ville at folk skulle sette opp spillservere eller liknende. Men du har fått det til på Forus?

  • macbasics Says:

   For å få dette til uten å være på noens nett lokalt, setter du først opp et lokal computer-to-computer network. Klikk Airport-symbolet, og velg «Create Network». Kall det «keynote» eller hva som helst. Du ser det er aktivt når det vanlige WiFi symbolet i menylinjen endrer seg til grått med en telefon inne i. Så til iPhone > Settings > WiFi, og finn det network du nettopp satte opp. Velg dette. Så til Keynote på Mac-en > Preferences > kryss av «Enable iPhone osv», og hvis lykken står deg bi, skal du se din iPhone i feltet, med oppfordring om «Link». Klikk denne, skriv inn oppgitt kode på iPhone, og du er i gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: