font eller skriftsnitt?

Det ble kalt skriftsnitt fordi originalen (stemplet) til hver enkelt bokstav først ble skåret ut i metall; av denne ble så slått en matrise som så igjen ble brukt i støpeformen. En omstendelig prosess, som tok sin tid, og som stilte store krav til stempelskjæreren. Tenk på størrelsen på hver bitteliten bokstav—ikke så dumt å ha bakgrunn som gullsmed.

I hele perioden med blysats og støping av typer, brukte man betegnelsene skriftsnitt om den enkelte skrift, dvs. definert med størrelse og vekt. Times Bold 10 pt var et skriftsnitt, tilhørende skriftfamilien Times. Times Bold 12 pt var et annet skriftsnitt. Skriftfamilien hørte igjen inn under skriftgrupper: Sans Serif, Serif, Gammelantikva osv.

I dag heter det «Font» på alle computere, og millioner av brukere er blitt opplært i å kalle et skriftsnitt for en “font”, og litt slurvete kalles også en skriftfamilie, som f.eks. Times, for en font. Korrekt er imidlertid at hvert medlem av en skriftfamilie, dvs. alle skriftsnittene innenfor samme skrift (Gill Sans, Times osv). er et separat skriftsnitt. En vanlig fontfamilie består av variantene normal (book), halvfet (bold) og kursiv (italic).


typecase

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: